Advokátka se rozepsala o hodném Bakalovi, Havlovi a české omezenosti

14.09.2012 7:56

Češi rádi kopou do úspěšných lidí a novináři si toho jsou vědomi. Proto prý například v týdeníku Reflex sepsali hanopis na miliardáře Zdeňka Bakalu, zpochybňující čistotu jeho péče o odkaz bývalého prezidenta Václava Havla. Advokátka Vladimíra Glatzová na svém blogu obhajuje filantropické srdce uhlobarona.

Advokátka se rozepsala o hodném Bakalovi, Havlovi a české omezenosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

V srpnu přinesl týdeník Reflex obsáhlý text o filantropických aktivitách miliardáře Zdeňka Bakaly, zejména o způsobu, jakým si podle novinářů „přivlastnil Václava Havla“. Reflex tehdy naznačil, že jeho aktivita možná není až tak nezištná, což dokládal například Bakalovým společným byznysem s někdejším Havlovým kancléřem Karlem Schwarzenbergem a dalšími aktivitami, při kterých využíval svého vztahu k bývalému prezidentovi.

Na text zareagovala na svém blogu na Aktuálně.cz advokátka Vladimíra Glatzová, podle které je takové jednání zcela běžné, neboť všude ve světě filantropové čerpají ze svého dobrodinní bebefity. Jenomže kromě uspokojení vlastního zájmu dokáží zároveň přispět dobré věci, a proto bychom jejich činnost měli oceňovat.

„Zdeněk Bakala se dopustil v očích českého národa neodpustitelného zločinu: Vydělal hodně peněz. A teď si ještě dovoluje rozhazovat je na dobročinné účely, jako je například financování knihovny Václava Havla. A to si s Václavem Havlem dokonce ani netykal!,“ píše právnička Vladimíra Glatzová.

Týdeník Reflex označil Bakalův mecenášský projekt za privatizaci Václava Havla, jejímž reálným cílem je získání nových vlivných spojenců, nebo dokonce ještě přízemnější ambice vybudovat si na Hradčanech luxusní rezidenci. Podle Glatzové přitom všude ve světě dávají manažeři peníze na neziskové účely z důvodů, které se dají označit za sobecké- tvorba image, užitečné kontakty. Proto nechápe, proč je právě v případě Bakaly volen tak hanlivý tón.

Podle ní hraje tisk na strunu české závisti. „Zdeněk Bakala nebyl agent Stb, nezúčastnil se žádného privatizačního skandálu, neuplácí politiky. Ale je bohatý a tak si o něm každý dobrý Čech rád počte něco hanlivého,“ myslí si.

Podle ní zažilo Česko v posledním století tři velké vlny odlivu elity. A pokud chceme, aby se úspěšní lidé nestěhovali do příznivějšího prostředí i nadále, měli bychom se k nim podle Glatzové přestat chovat macešsky. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…