Aero výrazně zvýšilo svůj zisk

10.07.2023 14:10 | Tisková zpráva

Českým výrobcům letadel se daří. Potvrzují to alespoň hospodářské výsledky tradičního českého výrobce letadle společnosti Aero Vodochody, která za více jak sto let své existence vyrobila více jak 11 tisíc letounů, z nichž nejslavnější je L-39 Albatros. Za loňský rok firma skončila s provozním ziskem před zdaněním, odpisy a úroky ve výši 974,5 mil. Kč. Jen pro srovnání, za předcházející účetní období tento zisk činil 70,2 mil. Kč.

Aero výrazně zvýšilo svůj zisk
Foto: Archov Aero
Popisek: Letoun Aero

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25765 lidí
„Rok 2022 se nesl ve znamení významných událostí a můžeme jej považovat za přelomový. Pro náš nejnověji vyvinutý letoun L-39NG jsme získali typovou certifikaci bez omezení, která je hlavním předpokladem pro registraci jednotlivých letadel u zákazníků. Završila se tak dekáda vývoje, certifikace, testování a rozsáhlých investic, které k úspěšnému zahájení sériové výroby letounu L-39NG byly potřeba,“ řekl Viktor Sotona, prezident a CEO Aero Vodochody., podle kterého v minulém roce se firmě podařilo také finančně stabilizovat. „Provedli jsme restrukturalizaci a optimalizaci nákladů, navýšili ziskovost programů a zefektivnili organizační strukturu. Aero tak začalo růst a kromě ozdravených běžících programů generálních oprav a aerostructures se po letech investic začaly vykazovat výnosy ze zakázek na letouny L-39NG,“ dodal Sotona.

Podle generálního ředitele Aero Vodochody se v roce 2022 společnost zaměřila na dokončení vývoje a výrobu nového cvičného proudového letounu L-39NG. „Výroba L-39NG pokračovala jak v rámci podepsaného programu Vietnam s kontraktem na 12 letounů, tak na nově podepsaném kontraktu s Maďarskem. Celkem Aero uzavřelo čtyři kontrakty na dodávky 34 kusů L-39NG a další nové smlouvy jsou v jednání,“ doplnila další podrobnosti tisková mluvčí společnosti Radka Černá s tím, že na konci minulého roku se navíc stal zákazníkem i český stát prostřednictvím státního podniku LOM Praha, s nímž Aero podepsalo smlouvu na dodávku čtyř cvičných letounů L-39NG, na kterých budou cvičit piloti Armády ČR.

Podle Radky Černé se mimo to společnost nadále soustředí na aktivní podporu stávajících zákazníků v případě letounů L-39 a L-159 a na pokračování a rozvoj ve strategických kooperačních programech, kterými jsou zejména dodávky pro letouny C-390 Embraer a A220 Airbus. „V roce 2023 společnost očekává další nárůst tržeb, a s tím související posílení ziskovosti,“ dodala mluvčí společnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…