Afghánistán poslal ČR nótu v souvislosti se smrtí vojáků

11.07.2019 11:26

Afghánistán poslal Česku diplomatickou nótu v souvislosti s loňskou smrtí českých vojáků v této asijské zemi. Informaci serveru iROZHLAS.cz potvrdila ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Podrobnosti nóty podle ní nelze zveřejnit, protože je v utajovaném režimu. Server spojuje nótu se zásahem českých a amerických vojáků proti komplicům atentátníka, který v srpnu připravil o život trojici českých vojáků.

Afghánistán poslal ČR nótu v souvislosti se smrtí vojáků
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

„Můžeme potvrdit, že MZV obdrželo nótu z afghánské strany. Její obsah však nemůžeme komentovat, protože je v klasifikovaném režimu. Informace v tuto chvíli vyhodnocujeme a na nótu budeme reagovat. Nóta se týká událostí souvisejících se smrtí českých vojáků v Afghánistánu, dorazila začátkem června tohoto roku,“ napsala ČTK Štíchová.

Podle serveru iROZHLAS vzniká odpověď na nótu ve spolupráci s ministerstvem obrany.

Česká armáda se v druhé polovině loňského roku musela v Afghánistánu vypořádat s několika útoky. V srpnu zemřeli tři čeští vojáci poté, co se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný atentátník. V říjnu pak na spojeneckou hlídku zaútočili atentátníci automobilem naloženým výbušninami, zraněno bylo pět českých vojáků. Nedlouho poté afghánský voják na vojenské základně zastřelil českého psovoda Tomáše Procházku.

Podle médií po prvním útoku česká armáda ve spolupráci se spojenci zaútočila na spolupracovníky atentátníka. Podle některých informací bylo několik lidí zadrženo a jeden zabit, podle České televize bylo mrtvých více. Armáda akci nepotvrdila. O českých vojácích se v médiích mluvilo i v souvislosti se smrtí Procházky. List New York Times (NYT) v listopadu napsal o údajném vyšetřování českých a amerických vojáků, kteří se údajně podíleli na zabití afghánského vojáka podezřelého ze smrti českého psovoda. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) odmítl, že by čeští vojáci měli na jeho smrti vinu.

ČR má v Afghánistánu aktuálně 345 vojáků. V bojích v této zemi dosud zahynulo 14 českých vojáků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…