Afghánského migranta odsoudili za vraždu patnáctileté Němky. Ta před smrtí marně žádala policii o ochranu

03.09.2018 19:45

Ve dnech, kdy pozornost celého Německa směřuje k Saské Kamenici, dospěl soud v Landau k vynesení rozsudku nad afghánským migrantem. Mladík byl obžalován a usvědčen z vraždy své patnáctileté německé přítelkyně.

Afghánského migranta odsoudili za vraždu patnáctileté Němky. Ta před smrtí marně žádala policii o ochranu
Foto: Václav Fiala
Popisek: Parkoviště v Regensburgu byla v době mítinku Angely Merkelové zaplněná k prasknutí

Případ se udál loni v Kandelu, kde afghánský migrant Abdul D. v tamní lékárně, přímo před očima dalších svědků, zavraždil svoji bývalou přítelkyni Miu. Dívce tehdy bylo pouhých patnáct let a s Abdulem chodila několik měsíců. Poté se s ním rozešla a podle verze vyšetřovatelů ovládla odvrženého milence žárlivost a rozhodl se dívku potrestat. O vrahovi nebylo pochyb, ale soud se musel, zdaleka ne poprvé, zabývat jeho věkem.

Abdul přišel do Německa bez doprovodu dospělého. Po jeho zatčení na konci loňského roku, kdy mu mělo být patnáct let, však experti konstatovali, že je starší nejméně o dva a půl roku. Nakonec nebyli schopni prokázat, že je mu více než 21 let, aby mohl být souzen jako dospělý. Pouze konstatovali, že je starší než dvacet let. Afghánský násilník se tak vyhnul mnohem vyššímu trestu, který by jej jinak čekal.

Jako mladistvý pachatel tak čelil maximálně deseti letům vězení a jeho proces se odehrával za zavřenými dveřmi. Státní žalobce požadoval trest odnětí svobody ve výši deseti let a právní zástupce Afghánce zase sedm let a šest měsíců. Soud se nakonec rozhodl pro udělení trestu osm a půl roku. Samotné vraždě se dalo zabránit. Dívka dvanáct dní před svoji smrtí podala na Afghánce trestní oznámení pro omezování osobní svobody. Politice ji však přesto neochránila.

Veřejnoprávní televize ZDF si v souvislosti s případem zavražděné dívky všímá mnoho měsíců narůstajícího napětí v Kandelu, kde k vraždě došlo. „Každou první sobotu v měsíci se zde konají demonstrace. Jejich účastníci drží transparenty se jmény mladých žen, které se staly terčem násilí přistěhovalců. Účastníci demonstrací vedle toho kritizují kancléřku a požadují uzavření hranic před migranty,“ píše veřejnoprávní médium na svém webu.

V článku ZDF se objevuje podobné nálepkování účastníků demonstrace, jako je tomu u demonstrantů v Saské Kamenici, kde se protestuje poslední týden kvůli vraždě pětatřicetiletého Němce, ze které jsou podezřelí syrský a irácký migrant. Také o demonstrantech v Kandelu píše ZDF jako o „pravicových populistech, příznivcích krajní pravice a neonacistech“. A pokud samotná televize tato negativní přízviska nepoužívá sama, dává prostor k vyjádření těch, kteří tak činí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…