Agent StB Köcher byl v USA odsouzen na doživotí, pak byl vyměněn

20.09.2019 6:43

Karel Köcher, který 21. září oslaví pětaosmdesátiny, byl téměř čtvrt století agentem komunistické Státní bezpečnosti (StB). Přes 20 let žil v USA, kde více než 12 let působil uvnitř americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), odkud předával informace jak Praze, tak sovětské tajné službě KGB. V USA byl ale odhalen a odsouzen na doživotí. V únoru 1986 byl spolu s manželkou Hanou a třemi dalšími agenty vyměněn na berlínském Glienickém mostě za sovětského disidenta Anatolije Ščaranského a dalších šest osob.

Agent StB Köcher byl v USA odsouzen na doživotí, pak byl vyměněn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý elitní československý agent Karel Köcher

„Za Köchera bychom vyměnili i pět Ščaranských,“ řekl k tomu pozdější šéf KGB Vladimir Krjučkov. Sovětskému matematikovi a disidentovi židovského původu Ščaranskému bylo tehdy jen 37 let, v SSSR byl ale odsouzen za údajnou vlastizradu na 13 let vězení. Tehdy měl za sebou devět let z trestu, který strávil v devíti káznicích.

Další osudy obou hlavních postav výměny byly rozdílné. Köcher poté v Československu pracoval nejprve na ministerstvu vnitra a pak až do roku 1990 v Prognostickém ústavu ČSAV. Po sametové revoluci ale jeho veřejné působení skončilo. Ščaranskij odjel do Izraele, přijal jméno Natan a stal se úspěšným politikem.

Karel Köcher se narodil v září 1934 v Bratislavě v rodině českého poštovního úředníka, jeho matka byla Židovka. V roce 1958 vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu a posléze i Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy. Poté pracoval jako vysokoškolský učitel.

Členem Komunistické strany Československa se stal v roce 1958 a v roce 1962 začal spolupracovat s StB pod krycím jménem Pedro. „Říkejte tomu mladická nerozvážnost, ale já jsem opravdu chtěl režim rozložit zevnitř,“ řekl k tomu Köcher v knize novináře Vladimíra Ševely Český krtek v CIA, kterou ale Köcher neautorizoval.

V roce 1965 dostal Köcher úkol infiltrovat se jako falešný emigrant do amerických tajných služeb. Proto s manželkou Hanou „emigrovali“ v prosinci 1965 přes Rakousko do USA. Köcher tehdy v USA tvrdil, že emigroval proto, že mu čs. režim nedovolil se realizovat a profesně a odborně růst. V roce 1971 dostali manželé americké občanství a Köcher o rok později dostudoval Kolumbijskou univerzitu, kde získal doktorát z filosofie. Nastoupil k CIA na místo v analytickém oddělení, kde vyhodnocoval odposlechy sovětských diplomatů či obchodníků. V roce 1982 se ale FBI dozvěděla, že Köcher pracuje pro československou rozvědku, a začala manžele Köcherovy odposlouchávat. V listopadu 1984 je zatkla, Köcher strávil rok ve vězení a byl odsouzen na doživotí.

Vyměněn byl v únoru 1986 na proslulém berlínském „mostě špiónů“. Celkem bylo tehdy vyměněno devět osob. Západním směrem putoval Ščaranskij a občané NDR Wolf-Georg Frohn a Dietrich Nistroy a také Čech Jaroslav Javorský, syn tenisty Jiřího Javorského. Sovětský svaz získal kromě manželů Köcherových i ruského občana Jevgenije Semljakova, Poláka Jerzyho Kaczmarka a Němce Detlefa Scharfenortha. Po výměně byli Köcherovi zbaveni občanství USA.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…