Agresivní politika USA zkrachovala. Donalde, blahopřejeme, vyslovily se osobnosti Ruska

09.11.2016 12:50

Prezident Ruské federace Vladimir Putin poslal zprávu vítězi amerických prezidentských voleb Donaldu J. Trampovi, ve které čerstvě zvolenému republikánovi poblahopřál k úspěchu, píše ruský TASS. K výsledku voleb se vyjádřili i další ruští politici.

Agresivní politika USA zkrachovala. Donalde, blahopřejeme, vyslovily se osobnosti Ruska
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

O obsahu zprávy informovala ruskou veřejnost tisková služba Kremlu. Ruský prezident údajně vyjádřil naději na „spolupráci v otázce vyvedení rusko-amerických vztahů ze současného krizového stavu a také na spolupráci v otázce řešení společných globálních výzev“.

Ruský prezident vyjádřil přesvědčení, že „vytváření nové podoby konstruktivního dialogu mezi Moskvou a Washingtonem bude založeno především na principech rovnováhy sil a vzájemného respektu pozic obou států“.

Vladimir Putin svému čerstvě zvolenému americkému protějšku popřál hodně úspěchů v tak zodpovědné činnosti, jako je vedení Spojených států.

Podle tiskového mluvčího prezidentské kanceláře RF Dmitrije Peskova schůzka mezi Donaldem Trumpem a ruským prezidentem zatím na programu není. Naplánován není ani telefonní rozhovor mezi oběma lídry.

„Nezapomínejme na to, že protějškem ruského prezidenta je stále ještě Barack Obama. Ještě několik měsíců budeme muset spolupracovat – nebo se o to alespoň pokoušet – se stávající americkou prezidentskou administrativou. Prozatím úroveň naší spolupráce neodpovídá očekáváním ruské strany,“ zmínil mluvčí Kremlu.

Putinův mluvčí také zmínil, že odeslanému blahopřání není třeba přikládat příliš velkou váhu. „Jedná se o běžnou protokolární diplomatickou praktiku,“ zdůraznil Peskov.

Trumpův volební úspěch okomentoval i známý lídr ruské politické strany LDPR Vladimir Žirinovskij, který podle svých slov Donalda Trumpa podporoval od samého začátku jeho prezidentské kampaně.

„Posíláme mu zprávu s blahopřáním: ‚Drahý Donalde, blahopřejeme Vám k zaslouženému vítězství. Babička Hillary by si teď měla v první řadě odpočinout,‘“ cituje slova ruského politika Tvzvezda.

Žirinovskij také zmínil, že Donalda Trumpa podporuje většina ruského národa.

O poznání zdrženlivější je lídr ruských komunistů Gennadij Zjuganov, který volbu amerického lidu označil za matoucí, pro Rusko to totiž prý může znamenat cokoliv. „V debatách se choval jako tank. Takovému tanku je lepší se vyhnout,“ uvedl komunista.

Do spekulací se pustil i poradce ruského prezidenta Sergej Glazjev, který se domnívá, že Donald Trump po převzetí úřadu zruší protiruské sankce a pokusí se o restart rusko-amerických vztahů.

„Domnívám se, že Trump, jako pragmatický člověk, zruší sankce, které škodí americkému byznysu. Věřím, že obchodní vztahy nejen mezi Ruskem a Spojenými státy, ale i s celým západním světem se zlepší,“ sdělil ruský expert tiskové agentuře TASS.

Glazjev dále uvedl, že výsledek amerických voleb svědčí o tom, že „americký národ o válku nestojí. Poprvé v historii může také dojít ke změně světového řádu, a to beztoho, aniž by tomu předcházel válečný konflikt“.

„Restart rusko-amerických vztahů je nevyhnutelný, jelikož předchozí zahraničněpolitická snaha Spojených států byla postavena na agresivní politice proti Rusku a v první řadě měla za cíl udržet americkou hegemonii. Nyní již můžeme říci, že tato politika skončila neúspěchem,“ uvedl Glazjev.

V závěru svého rozhovoru s novináři prezidentský poradce uvedl, že v ekonomickém soupeření byly Spojené státy poraženy Čínou. Z toho důvodu se nyní musí soustředit na pozvolný přechod k multipolárnímu světovému řádu bez eskalací dalších konfliktů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…