Ahoj, já jsem Ivan. A já Vítek. Pirátostan vyjel s videem ve stylu „Čau lidi“. Takto to dopadlo

20.08.2021 14:43

Předseda Pirátů Ivan Bartoš konstatoval, že Babiš vypouští z úst pitomosti a může za to, že lidem všechno zdražuje. Potraviny, bydlení, vlastně všechny náklady na život. Předseda STAN Vít Rakušan pravil, že mnozí podnikatelé čekali v časech koronakrize pomoc od vlády, ale dopadlo to neslavně, nakonec museli přežít i tohle chaotické poskytování pomoci. A tohle všechno musí skončit. Piráti a Starostové se chtějí k České republice chovat jako k rodině.

Ahoj, já jsem Ivan. A já Vítek. Pirátostan vyjel s videem ve stylu „Čau lidi“. Takto to dopadlo
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš v Teplicích

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a jeho koaliční kolega Vít Rakušan (STAN) pokračují v plavbě napříč Českem. Tentokrát zavítali do lázní Darkov a natočili tady další předvolební video.

„Ahoj, já jsem Ivan, předseda Pirátů. A já jsem Vítek, předseda STAN,“ představili se oba pánové v lázních Darkov.

A Vít Rakušan hned připomněl, že region žije festivalem Colours of Ostrava. A ten vláda Andreje Babiše vloni totálně zazdila. „Nechali pořadatele postavit stánky a ve chvíli, když bylo úplně všechno připravený, tak přišel ten zákaz. Takhle chaoticky se tady postupovalo."

Moravskoslezský kraj může nabídnout krásnou přírodu, ale zároveň je to region s vysokou nezaměstnaností. Především mladí lidé se proto odsud stěhují za prací.

„Dokonce v loňském roce se z regionu odstěhovalo 800 lidí každý měsíc. To je za jeden rok menší české město,“ konstatoval Bartoš. A hned dodal, že tohle chtějí Piráti a Starostové změnit. „Chtěli bychom tomuto regionu pomoci, aby se tu lidem dobře žilo a aby se odsud nestěhovali jinam,“ dodal Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Rakušan vidí cestu v modernizaci průmyslu, v podnikatelích, kteří se nebojí různých inovací. Těmto podnikatelům je podle něj třeba pomoct. „Daňovým zvýhodněním, nejrůznějšími dalšími pobídkami a samozřejmě dotacemi, které nepůjdou třeba na toastový chleba, ale půjdou na to, aby se něco opravdu pohnulo, aby se tady inovovalo a žilo moderně,“ doplňoval Bartoše Rakušan.

„Česko nebude zemí levné práce, nebude montovnou, ale bude spíše mozkovnou,“ vzal si Bartoš zpátky slovo.

Modernizace ekonomiky navíc v tomto kraji povede k tomu, že se zlepší i zdejší životní prostředí, protože se tu bude produkovat méně emisí. Třeba při výrobě elektřiny.

„A když už mluvíme o elektřině, chceme vás upozornit na jednu věc. Možná jste si toho nevšimli, protože je to taková pitomost. Ale premiér Piráty a Starosty obvinil, že chceme lidem zdražit energii. Ale každý, kdo o tom jen trochu přemýšlí a má pod kontrolou rodinný rozpočet, ví, že energie zdražují už teď. Hlavně na burze. Ale v září se to dotkne nás všech. Všech domácností. A premiér se to snaží hodit na někoho jiného. Ostatně jako vždycky,“ rýpl si Bartoš.

„Za tohle dokonce nemůže ani vláda, že nám zdražuje elektřina,“ uznal Rakušan. „Ale možná premiér vypustil trochu účelovou lež proto, aby zakryl, co se děje okolo nás. Že nám zdražuje úplně všechno ostatní. Potraviny, bydlení, obecně náklady na život. A za to už vláda může,“ rozváděl Rakušan myšlenku.

Podle Bartoše se stačí podívat na to, jak podražily různé služby poté, co je vláda Andreje Babiše donutila mít takřka celý rok zavřeno. „Podnikatelé, kteří přežili péči této vlády, teď musí zdražovat,“ vypálil Rakušan. Služby zdražily o 4 procenta, zboží o 3 procenta. „Prudce zrychlila inflace, která samozřejmě znehodnocuje naše úspory. A na tom má tahle vláda lví podíl,“ upozornil Bartoš s tím, že takhle to dál nejde a je třeba českou ekonomiku znovu postavit na nohy.

Piráti a Starostové na to prý mají plán, ve kterém se na jedné straně šetří a na druhé straně chytře investuje. „Nikdo z nás nechce naším dětem odkázat nesplacenou hypotéku. Chovejme se úplně stejně k našemu státu. Piráti a Starostové už to dokázali. Dokázali to svojí prací,“ konstatoval Rakušan.

A prý to dokážou znovu, když dostanou od lidí hlasy ve volbách. 

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …