Ajaj. Na Ukrajině trefili Rusové české letadlo. Ale třeba si koupí další...

20.03.2024 20:45 | Monitoring

Po sociálních sítích se šíří záběry, které mají zachycovat ruský úder na český letoun Aero L-39 Albatros, jenž se měl nacházet na ukrajinské letecké základně Kulbakino nedaleko Mykolajivu. Zničení letounu by znamenalo pro Ukrajinu již několikátou ztrátu L-39. Česká společnost Aero Vodochody však doufá, že evropské země brzy Ukrajině pořídí nejnovější český proudový letoun L-39NG.

Ajaj. Na Ukrajině trefili Rusové české letadlo. Ale třeba si koupí další...
Foto: Archiv
Popisek: Letoun L-39 Albatros bulharských vzdušných sil

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15675 lidí
Na záběrech, které se šíří po sociálních sítích a nelze je nezávisle ověřit, je možné vidět záběry ze vzdušného útoku na ukrajinskou leteckou základnu Kulbakino a zásah stojícího letounu Aero L-39 Albatros, jenž byl vyvinut v 60. letech v tehdejším československém podniku Aero Vodochody a je nejrozšířenějším proudovým cvičným letounem na světě.

Podle komentátorů zabývajících se vojenskou tematikou měl být na zničení letounu ukrajinské armády, vyrobeného na našem území, použit ruský dron ZALA Lancet a údajně zničený cvičný letoun L-39 Albatros měl být upraven do verze lehkého bitevníku.

Ačkoliv Ukrajina měla na počátku ruského napadení až 47 těchto československých strojů, odhaduje se, že jich bylo několik zničeno při ruských úderech, a ztrátu dvou letounů pro Ukrajinu znamenala i tragická nehoda z loňského srpna v Žytomyrské oblasti, při níž zahynuli tři ukrajinští piloti. Srážku dvou cvičných letounů Aero L-39 Albatros tehdy nepřežil ani jeden z nejlepších ukrajinských letců Andrij Pilščykov, zvaný Juice, jenž pomohl ubránit Kyjev během letecké bitvy v prvních dnech ruské invaze.

Uvažuje se o tom, že by Ukrajině mohla pomoci nová verze tohoto podzvukového letounu – L-39NG, jejíž sériovou výrobu česká společnost Aero Vodochody spustila nedávno po dvaceti letech. Právě tento nový letoun by mohl hrát také klíčovou roli v posílení ukrajinské armády.

Výkonný viceprezident Aero Vodochody pro obchod Filip Kulštrunk v únoru přiblížil v rozhovoru pro CZ Defence přínosy letounu, přičemž jmenoval, že je L-39NG schopný pokrýt více funkcí, od výcviku pilotů až po lehké bojové a průzkumné mise.

„Navíc je to nejefektivnější letadlo ve své kategorii,“ říká Kulštrunk, který souhlasil také s tím, že tento letoun by mohl být vhodným řešením také pro Ukrajinu. „L-39NG lze zároveň využít jako lehký bojový letoun proti pozemním i vzdušným cílům. Disponuje pěti závěsníky pro různé zbraně a vybavením pro mise a může sloužit i k průzkumu a zpravodajským účelům,“ popisoval.

„Letoun je pro Ukrajinu výborným řešením, které navíc stojí zlomek ceny oproti jiným letounům či zbraním poskytovaným Ukrajině,“ poznamenal Kulštrunk s tím, že doufá, že některá ze zemí v brzké době projeví zájem o pořízení moderního českého letounu pro Ukrajinu. „O tom, že jsou letadla L-39NG vhodná pro Ukrajinu a je možnost, aby je některá vláda Ukrajině darovala, jsme již informovali a snažíme se dát vědět i v rámci zemí EU,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…