Ajajaj. Našli dalšího vyznamenaného esesáka. Tenhle dostal stejný metál jako Havel

04.10.2023 22:30

Udělení vyznamenání Řádu Kanady ukrajinskému přistěhovalci a bývalému příslušníkovi divize Waffen Grenadier SS Peteru Savarynovi způsobilo rozruch. Jednotka je obviňována z válečných zločinů. Generální guvernérka Mary Simonova nad uděleným vyznamenáním vyjádřila „hlubokou lítost“.

Ajajaj. Našli dalšího vyznamenaného esesáka. Tenhle dostal stejný metál jako Havel
Foto: Repro Twitter
Popisek: Potlesk pro veterána ukrajinské první divize, Jaroslava Hunku

Kanada udělila vyznamenání Řádu Kanady, které je považováno za druhé nejvyšší vyznamenání pro Kanaďany, ukrajinskému přistěhovalci Peteru Savarynovi, který za druhé světové války sloužil v nacistické jednotce. Mezi zahraniční vyznamenané tímto oceněním patří přitom třeba Nelson Mandela nebo právě Václav Havel.

Generální guvernérka Kanady Mary Simonová se za udělení tohoto vyznamenání v úterý omluvila a vyjádřila za to v prohlášení „hlubokou lítost“. Mluvčí uvedla, že v současnosti se přezkoumávají i další dvě vyznamenání, která v minulosti Savarynovi byla udělena. Jedná se o medaili Zlaté jubileum a Diamantové jubileum.

Minulost Petera Savaryna se stala terčem pozornosti poté, co deník Forward odhalil minulost Jaroslava Hunky, který sklidil ovace v parlamentu během návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na konci září a byl oceněn jako „veterán z druhé světové války, který bojoval za ukrajinskou nezávislost proti Rusům“.

Hunka i Savaryn byli dobrovolníky 14. granátnické divize Waffen Grenadier SS, obecně známé jako divize Galicia. Jednotka byla zformována v roce 1943 z rekrutů v oblasti Haliče na západní Ukrajině. Byla vycvičena v třetí říši a veleli jí němečtí důstojníci SS. Jednotka je obviňována z válečných zločinů, jedním z nich je i upálení 500 až 1 000 Poláků v roce 1944. Dvěma tisícům bojovníků této jednotky bylo po válce umožněno v Kanadě začít nový život.

Odhalení tohoto příběhu vedlo v Kanadě k rezignaci předsedy Sněmovny reprezentantů Anthonyho Rota.

Za ovace v parlamentu se omluvil i premiér Justin Trudeau. „Je to něco, co je pro kanadský parlament a potažmo pro všechny Kanaďany hluboce trapné,“ řekl premiér novinářům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kanada protěžuje nacismus., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebavorák , 05.10.2023 8:10:56
Bývalé esesáky vyznamenává jako na běžícím páse. Stává se z ní nacistický stát se vším všudy.

|  11 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …