Akce v Praze: Zeman s Babišem, Okamurou a Foldynou nám pohřbívají republiku

27.10.2018 17:41

Zhruba stovka lidí pochodovala dnes centrem Prahy v rámci Happeningu za demokracii. Akce byla pojatá jako pohřební průvod, podle organizátorů se pohřbívala demokracie.

Akce v Praze: Zeman s Babišem, Okamurou a Foldynou nám pohřbívají republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Většina účastníků byla oblečena v černém. Někteří měli na obličeji masky s fotografiemi prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO), předsedy hnutí SPD Tomia Okamury, komunistických politiků Vojtěcha Filipa, Marty Semelové a Zdeňka Ondráčka nebo místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny. Podle organizátorů protestu jsou tito lidé největším ohrožením demokracie. Akci pořádala aktivistická skupina Kaputin, napsala ČTK.

„Během pochodu platí přísný zákaz mluvit a vydávat jakékoliv zvuky. Jsou dvě výjimky. Jedna u Národního muzea a druhá na Hradčanském náměstí. Tam je naopak potřeba pořádně pískat a křičet, prostě hlasitě demonstrovat za demokracii,“ řekl na začátku všem zúčastněným hlavní organizátor happeningu Otakar van Gemund.

Účastníci se začali shromažďovat od 13:00 na Škroupově náměstí na Žižkově. Zhruba o hodinu a půl později se za zvuků smutečních tónů vydali na pochod. V čele s transparentem „Masaryk naši demokratickou zemi přivedl na svět, tihle ji pohřbívají“, na transparentu byla fotografie prezidenta Zemana a premiéra Babiše s lopatou a rýčem. Za ním jel starý vůz, podle organizátorů z roku 1919, potažený černým suknem. Na něm byla položena rakev s nápisem "demokracie". Na rakvi seděl muž s maskou smrtky, oblečený v černém kostýmu, na zádech měl nápis Putin v azbuce.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Poté se průvod vydal do centra města. „Ať také kvůli nám uzavřou Vinohradskou“, stálo na facebookových stránkách skupiny v reakci na nedávné uzavření této ulice při smutečním průvodu rodiny Kočkových. Od Národního muzea se průvod vydal dále na Národní třídu, poté na Újezd, Malostranské náměstí a do Nerudovy ulice. Akce končí na Hradčanském náměstí.

Klidný průběh průvodu kontrolovalo zhruba 20 policistů a členů antikonfliktního týmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…