Aktivista Litvin: V ČR žije 45 tisíc Rusů. Putina podporuje polovina z nich

07.04.2022 22:15

Aktivista a umělec Anton Litvin, který žije v Praze, je dlouhodobým odpůrcem Putinova režimu, spoluorganizoval několik protestů Rusů proti válce na Ukrajině, byl hostem v pořadu Prostor X, kde hovořil na téma rusko-ukrajinského konfliktu. Uvedl, že zhruba polovina Rusů v Česku válku odsuzuje a polovina ji podporuje. Na Putina podle něj má páky čečenský prezident.

Aktivista Litvin: V ČR žije 45 tisíc Rusů. Putina podporuje polovina z nich
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anton Litvin odtrhl z ruské vlajky červenou barvu jako symbol krve

„Rusové chtějí ukázat, proč žijí v Česku, a ne v Rusku, hodně se mě lidé ptají, proč a za co tu Rusové žijí. Vytvořili jsme také protiválečný výběr, podporujeme české neziskové organizace, sbíráme peníze pro ženy a děti z Ukrajiny. To je naše odpověď pro českou společnost na to, kdo jsou ti Rusové v Česku,“ vysvětlil Litvin úvodem, proč organizoval protesty Rusů proti ruskému prezidentovi.

Původní zdroj ZDE.

S ruskou opoziční demokratickou diasporou sdružují Čechy, Ukrajince a Bělorusy, kteří pracují proti Putinovi a Lukašenkovi. „Pracujeme společně proti nim,“ pokračoval Litvin, který se svou rodinou odešel do Prahy v roce 2015.

Samozřejmě v Česku jsou i Rusové, kteří Putinovu agresi podporují. „Je to skupina, která podporuje Putina. V Česku je kolem 45 tisíc Rusů, z nichž půlka podporuje nás a půlka Putina, je to půl na půl. Polovina, která podporuje Putina, je ale v klidu, neprojevuje se,“ uvedl aktivista.

Nikdy prý Putinovi nevěřil, že bude prozápadním prezidentem. Jeho cílem podle něj od samého začátku bylo ovládnout ropné a plynové firmy a korporace, k čemuž nejdříve potřeboval demokratickou situaci. „Byla to taková demokratická hra s trhem a kapitalismem,“ hodnotí dnes Litvin.

Mnoho jeho přátel z řad ruských umělců a intelektuálů není prý s to prohlédnout propagandu, kterou ruský prezident k dosažení svých cílů využívá, běžní lidé jen stěží. „Ale 80 % Rusů věří, oni nebyli nikdy v zahraničí, nemůžou si udělat svoji myšlenku například o Americe, Anglii, Evropě. Slyší jen, že NATO chce bojovat s Ruskem a Amerika chce kontrolovat místní olejářské a plynové firmy,“ uvedl, že tito Rusové neznají jinou verzi.

Na dotaz, zda mu v Rusku něco nehrozí, pokud takto vystupuje pro Putinovu režimu: „Nechci to ani zkoušet, v Rusku jsem už sedm let nebyl. Někteří příbuzní tam zůstali, ale jim nic nehrozí. Někdo říkal, že Putina zajímají lidé, kteří mají milion a víc, a to já nemám,“ řekl, že Putin se zajímá jen o bohaté Rusy.

Víc než o ideologické přesvědčení jde však podle jeho slov o pragmatismus. „Nemůžou být bez peněz a na Uralu, Sibiři, v malých vesnicích a městech můžou mít jednu práci, jinou variantu nemají,“ uvedl Litvin.

Zmínil dva další možné scénáře vývoje konfliktu na Ukrajině. Prvním je, že se ruská strana nespokojí jen s okupovanou Ukrajinou a zaútočí i na další země. „Putin chce bojovat s celým světem, chce být člověkem číslo jedna na světě,“ říká Litvin.

Druhou možností pak podle něj je, že se země uzavře za jakousi železnou oponu. Putina by mohl prý zahnat do kouta prezident Čečenska Ramzan Kadyrov. „Vidím, jak často a jak dlouho je Kadyrov v médiích a co říká, jaká jsou jeho setkání s Putinem, v jakém je například obleku. To znamená, že on má nějaké možnosti jednat s Putinem ne jako s kamarádem, ale jako s rovným partnerem. Je vidět, jak k němu přistupují generálové, Šojgu a další, Kadyrov má specifickou volnost,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…