Aktivisté chtějí Kliniku na Žižkově, ne na Praze 4

11.03.2016 16:15

Aktivisté, kteří provozují Autonomní centrum Klinika na Žižkově, nechtějí centrum přestěhovat do Prahy 4. Budova bývalých jeslí, kterou jim ve čtvrtek nabídla pražská ČSSD, je podle nich v příliš špatném stavu, a objekt na Žižkově, kde centrum nyní funguje, žádná složka státu nepotřebuje. Chtějí proto dál jednat s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a magistrátem.

Aktivisté chtějí Kliniku na Žižkově, ne na Praze 4
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

Od minulé středy, kdy skončila smlouva o výpůjčce objektu, aktivisté obývají dům nelegálně. Policie je kvůli tomu zatím nekontaktovala.

Tereza Virtová, která měla budovu od ÚZSVM vypůjčenou, dnes znovu oslovila úřad s žádostí o jednání. "K domu neexistuje žádné kolaudační rozhodnutí. Pro nás to znamená, že padnul hlavní důvod ÚZSVM, aby nám nebyla prodloužena smlouva o výpůjčce," uvedl Jakub Ort z kolektivu Kliniky.

Úřad argumentoval tím, že budova je zkolaudovaná jako plicní sanatorium, takže její jiné využití je v rozporu se zákonem. Stavební úřad Prahy 3 ale takové rozhodnutí nedokázal dohledat. Podle informací aktivistů už kvůli tomu bylo podáno trestní oznámení.

Nabídku na výpůjčku budovy bývalých jeslí ve Znojemské ulici v Praze 4, kterou ve čtvrtek přednesli náměstek pražské primátorky Petr Dolínek a bývalá radní Irena Ropková, nevyužijí. "Nepřipadá nám smysluplné přesouvat se do objektu, který je v dost špatném stavu, když tento (objekt) žádná organizační složka státu nepotřebuje a centrum zde funguje včetně vody a elektřiny," uvedla Virtová. "Nedokážeme si ani představit působit někde mezi paneláky na Praze 4," dodala.

Nabídku ČSSD ostatní politické strany kritizují. "Není podle mě správné, spravedlivé ani přínosné, nabídnout jen jedné vybrané skupině mladých lidí jinou budovu a přemístit je tak z místa, kde pobývají neoprávněně. Byl by to precedens postavený na systému, kdo je drzý, ten něco od města, státu či městská části dostane," uvedl pro ČTK předseda magistrátního výboru pro školství a sociální věci Patrik Nacher (ANO).

Podle ODS není možná ani varianta setrvání na Žižkově, ani přesun na Prahu 4. "Volné prostory v Praze by se měly primárně využívat pro aktivity organizací naplňující obecný veřejný zájem nikoliv podporující radikální politické skupiny," uvedl místostarosta Prahy 3 Alexandr Bellu. Podle Strany zelených se Irena Ropková (ČSSD) nabídkou nového objektu jen snaží zbavit "problému" v Praze 3, kde byla zvolena, a přesunout ho jinam.

Dolínek s Ropkovou také uvedli, že magistrát by se mohl pokusit objekt v Jeseniově získat pro sebe. Mohlo by v něm sídlit centrum s prostory pro neziskové organizace. "Jsme přesvědčeni, že magistrát se musí pokusit získat objekt bývalé kliniky do svého vlastnictví. Pak se můžeme dále - spolu s nynějšími obyvateli Kliniky - bavit o tom, zda budeme schopni i do budoucna najít takové využití objektu, které bude pro obyvatele a obyvatelky Prahy nadále přínosem," uvedl předseda pražských zelených Ondřej Mirovský (SZ).

Klinika sbírá 1000 podpisů, aby se problémem muselo zabývat pražské zastupitelstvo. Požádala také o zapsání jako spolek, aby v budoucích jednání její zástupci mohli vystupovat jako právnická osoba s vlastní suverenitou.

Potřebnost objektu pro stát musí posoudit vládní dislokační komise, která zasedne příští úterý. Po jejím rozhodnutí může ÚZSVM případně připravit prodej budovy.

Squatteři budovu v Jeseniově 60 na Žižkově obsadili na konci listopadu 2014, po několika měsících a svolení vlády se jim podařilo objekt si vypůjčit. Smlouva jim skončila před týdnem. ÚZSVM minulý týden podal policii podnět, aby prošetřila, jestli obsazením budovy neporušují zákon.

Na podporu centra v minulosti demonstrovaly stovky lidí. V budově fungovala například komunitní prádelna, knihovna, kavárna, pořádají se v ní přednášky a koncerty. Programy jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. Především svépomocí aktivisté budovu i opravili. Odmítají dotace samosprávy a velkých sponzorů. Budovu v únoru napadli maskovaní lidé kameny a pyrotechnikou, městská část Praha 3 poté napsala dopis vládě, aby zajistila bezpečí a pořádek.

reklama

autor: spa

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…