Aktivisté chystají v Palachově týdnu demonstrace proti komunistům

07.01.2013 18:45

Aktivisté chystají v takzvaném Palachově týdnu v několika městech České republiky demonstrace proti účasti komunistů ve vedení krajů. Začátek bude v pondělí 14. ledna na Horním náměstí v Olomouci a akce vyvrcholí v Praze na Václavském náměstí v sobotu 19. ledna, řekl dnes novinářům Zbyněk Horváth z občanského sdružení Repelent 21, které protestuje proti zastoupení KSČM v radě Zlínského kraje.

Aktivisté chystají v Palachově týdnu demonstrace proti komunistům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pomník Jana Palacha na hřbitově ve Všetatech

Kromě Olomouce a Prahy se demonstrace uskuteční 15. ledna v Ústí nad Labem, 16. ledna v Českých Budějovicích, 17. ledna v Karlových Varech a 18. ledna na zlínském náměstí Míru. Všechna uvedená krajská města kromě Prahy spojuje to, že se zde po minulých krajských volbách dostali do rady také zástupci KSČM. V Ústeckém, Jihočeském, Karlovarském, Olomouckém i Zlínském kraji někteří lidé proti komunistům protestují, demonstrují a podepisují petice.

"Jestli se tady budou zavírat lidé za názor nebo nebudou, o to se hraje právě teď. Palachův týden se nabízel k tomu, abychom kontinuálně projeli kraji. Naše nabídka se setkala s obrovskou odezvou. Máme velký potenciál nejen rekvizit jako je například klec připomínající improvizované vězení nebo šibenice," přiblížil Horváth.

Jan Palach se upálil 16. ledna 1969 na protest proti nastupující normalizaci, o tři dny později svým zraněním podlehl. Na konci 80.let se vždy v polovině ledna konaly protikomunistické protesty, které byly nazávány Palachův týden. Základním cílem série demonstrací je podle aktivistů především osvěta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…