Aktivistka: Babišův náměstek lže

12.11.2015 14:32

Náměstek ministra financí Andreje Babiše Ondřej Závodský na mezinárodní konferenci o hazardu, kterou pořádalo Ministerstvo financí, lhal, když tvrdil, že po přijetí novely zákona o hazardu přijde o práci 3500 lidí. Toto tvrzení pokládá šéfka iniciativy Loterie bez hazardu Jarmila Novotná za naprosto nehorázné.

Aktivistka: Babišův náměstek lže
Foto: red
Popisek: Jarmila Novotná, Iniciativa Loterie bez hazardu

Sám Závodský však již v květnu letošního roku tvrdil pro deník Hospodářské noviny, že díky regulaci zmizí pět tisíc heren. „Když toto pan náměstek říkal na jaře, tak má asi pocit, že herny jsou samoobslužné. Dále Závodský uvádí, že podle šetření MPSV, může evidovat pracovníky pouze těch největších firem, nikoliv ovšem zaměstnance smluvních živnostníků,“ říká Novotná. Tito lidé jsou pak vedeni jako obsluha baru, číšníci, servírky nebo uklízečky, provozní či účetní.

Iniciativa Loterie bez hazardu v souvislosti s konferencí o hazardu dále zpochybňuje prezentaci Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, který mylně konstatuje, že žádné jiné odvětví není závislé na loterijním průmyslu. „To by mne zajímalo, kde jsou redukce zaměstnanců na straně dodavatelů zboží, energií a dalších služeb? Kde jsou pronajímatelé nemovitostí? Kde jsou firmy, které budují a udržují herny? Účetní a právní firmy? Vývojáři her, dodavatelé softwarových řešení? Kde jsou peníze, které legální firmy v ČR investují a z nichž je dotován například sport?“ klade si otázky Novotná.

Podle Novotné v hazardním průmyslu pracuje celkem 60 000 tisíc lidí. Ztráta práce hrozí polovině z nich. Studie MPSV se tváří velmi odborně, ale vytrhává fakta z kontextu. Jarmila Novotná se také diví, jak je možné, že na konferenci o hazardu, kterou pořádalo Ministerstvo financí, nebyli pozváni zástupci zaměstnanců herního průmyslu. „Bylo to opět o nás bez nás. Zřejmě se pořádajícímu ministerstvu nehodilo do krámu, abychom přímo během konference mohli na tyto manipulace s fakty reagovat. Je z toho jasně vidět, jak leží státním úředníkům osud tisíců lidí na srdci,“ uzavírá Novotná, která uvažuje o otevřeném dopisu ministru financí Andreji Babišovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…