Aktuálně.cz rozkrývá „Faltýnkovu partu“ z brněnského ANO

24.02.2020 22:31

Od expolitika ANO Jiřího Švachuly, který je obviněný z ovlivňování zakázek za sta miliony v městské části Brno-střed, se Babišovo hnutí distancuje a hovoří o selhání jednotlivce. Ukazuje se, že se řadil mezi ty, komu místo v ANO nestandardně zajistil právě Jaroslav Faltýnek. Další podobně přijaté členy policie podezírá z manipulace s tendry. Zatím je však neobvinila, píše server Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz rozkrývá „Faltýnkovu partu“ z brněnského ANO
Foto: Archiv PL
Popisek: Jaroslav Faltýnek v pořadu Horké téma

Pátrání serveru Aktuálně.cz a Hospodářských novin však ukazuje, že Švachula rozhodně nebyl takovou samostatnou jednotkou. Do jeho pozice, odkud měl možnost zrealizovat masivní korupci, mu pomohl přímo druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek.

Bezesporu měl v brněnském ANO Švachula rozsáhlý vliv. Měl blízko k prvnímu náměstkovi primátora Petra Vokřála Richardu Mrázkovi (ANO), s nímž podle dokladů, které má redakce k dispozici, kupovali společné luxusní dovolené. Bývalí straníci vypověděli, že to byl pak právě Mrázek s Vokřálem, kteří na místo šéfa brněnské buňky ANO v roce 2015 na poslední chvíli protlačili podnikatele a Švachulova dobrého přítele Pavla Dvořáka. I toho nyní podle zjištění Aktuálně.cz a HN policisté podezřívají z manipulace veřejných zakázek. Obviněn však dosud nebyl.

„Prověřováním bylo zjištěno důvodné podezření, že osoba Pavel Dvořák by měla na veřejných zakázkách zadavatele Brno-střed společně participovat s podezřelým Jiřím Švachulou a získávat značné finanční prostředky z ovlivněných veřejných zakázek,“ zapsali policisté do vyšetřovacího spisu, se kterým byl server Aktuálně.cz srozuměn.

Podle pátrání detektivů Švachula přeposílal Dvořákovi e-mailem informace o uzavřených smlouvách na své radnici Brno-střed. Jde právě o ty zakázky, které policisté považují za zmanipulované.

Blízko měl Švachula i k Vokřálovu náměstkovi Richardu Mrázkovi, který měl na magistrátu na starosti klíčovou agendu – majetek. „Ve velice úzkém kontaktu je Švachula s Richardem Mrázkem, náměstkem primátora města Brna, se kterým Švachula zjevně řeší i veřejné zakázky, minimálně rekonstrukci tržnice na Zelném trhu, navíc jsou blízcí přátelé,“ zapsali do dokumentů svá zjištění policisté. Oprava tržnice na jednom z brněnských náměstí je přitom jednou ze zakázek, které detektivové považují za zmanipulované.

Švachula by se však nikdy nestal místostarostou nejbohatší brněnské městské části, nebýt toho, že Jaroslav Faltýnek ze dne na den dokázal přímo v Praze do buňky v Brně prosadit souběžně přijetí nejen Mrázka, ale více než 70 lidí, píše dál server.

Když ANO uspělo v parlamentních volbách, bylo jasné, že v Babišově straně i noví členové mohou rychle dosáhnout na vlivný politický post. V Brně prý mezi zakládajícími členy hnutí panovala obava, aby se zdejší buňku nepokusili „ukrást“ lobbisté či političtí konkurenti. Nové lidi přijímali jen pomalu. Za to „faltýnkovce“ místopředseda ANO nechal prý v rozporu se zvyklostmi zapsat v Praze a bez souhlasu brněnských straníků ze dne na den.

Jejich seznam má Aktuálně k dispozici, kromě zmíněného Švachuly na něm figuruje i několik jeho blízkých, kteří mu pak pomohli v hnutí odhlasovat kariéru. Stejné datum 16. března 2014 i stejnou adresu uchazeče o členství Údolní 13, Brno má hned několik přihlášek do hnutí. Jde o Švachulovy sousedy, jeho matku nebo jeho přátele.

Stejné datum je například na přihlášce Švachulova přítele a majitele cestovky Erika Dostála. Na Dostálovu brněnskou školu CA Institute je navíc psán mercedes, kterým jezdila Švachulova přítelkyně. I ten policisté zabavili – jelikož zdokumentovali, že auto ve skutečnosti hradil Švachula. 

Podle někdejší předsedkyně Škárkové členové buňky protestovali, když Faltýnek přinesl výše zmíněná jména neznámých lidí a vyžadovali jejich osobní představení se. „Faltýnek řekl, že se tedy přijímat hned nebudou, že se jenom zadají do systému. Za tři dny je ale všechny přijali – Faltýnek nás obelhal,“ říká dnes Škárková, jejíž slova dokládají přihlášky, na kterých chybějí podpisy předsedy krajské i místní organizace. 

Faltýnek takové obvinění odmítá. „Nikoho jsem do hnutí neprotlačil. Jediný, koho jsem aktivně oslovil a získal pro hnutí v Brně, byl Petr Vokřál,“ řekl poslanec. 

Stejné datum přihlášky do ANO jako Švachula nebo Dvořák má i Švachulova matka. Ač ho policisté podezřívají ze stamilionových manipulací se zakázkami, na jeho účtech našli jen několik stovek tisíc. Zato Švachulova třiasedmdesátiletá matka Ludmila Neveselá je podle bankovního výpisu milionářkou. Právě na její účet totiž Švachula podle policie desítky milionů ze svých obchodů směroval. A policisté ho proto obstavili.

Neveselé na účtu ve třech splátkách podle vyšetřovatelů přistálo třeba i celkem 1,15 milionu korun od brněnského podnikatele Vladimíra Plašila. Na dotazy, za co peníze byly, Plašil nereagoval.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…