Aktuálně.cz vysvětlilo, proč je tak populární Tomáš Halík. Stojí to za to

10.02.2019 8:44

Tomáš Halík prozrazuje, proč mívá v kostele na rozdíl od mnoha kolegů plno mladých lidí. Prý jsou to lidé, kteří hledají skutečnou víru a odmítají zkostnatělá církevní dogmata. Nechtějí se nechat děsit domnělými hrůzami okolního světa. Hledají Boha a chtějí být občansky aktivní.

Aktuálně.cz vysvětlilo, proč je tak populární Tomáš Halík. Stojí to za to
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Říká se, že Češi jsou jedním z nejateističtějších národů v Evropě a snad i na světě. Teolog Tomáš Halík však upozorňuje, že to není pravda. Lidé už jen ve víře hledají něco jiného než před lety, už si nechodí splnit svou nedělní povinnost, ale skutečně se o víru zajímají. Svědčí o tom fakt, že ve svém kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze mívá pravidelně plno. Pravidelně má v kostele plno mladých lidí. Ale co přesně tyto mladé lidi k Halíkovi přivádí?

„Na salvátorském společenství oceňuji hlavně otevřenost všem lidem a také otevřenost myšlenkovou, celkovou pokrokovost a podporu kritického myšlení. Líbí se mi, že se zde podporuje živá víra, radostná a zároveň hluboká,“ říká například čtyřiadvacetiletá studentka pedagogiky Tereza Hradilová, která se u Salvátora, stejně jako další desítky mladých lidí, připravuje na křest.

Další mladé farníky přivedly k Salvátorovi Halíkovy knihy. Po jejich přečtení dospěli k názoru, že má i dnes smysl věřit v Krista a ve víře aktivně žít.

Sám Halík k tomu dodává, že chce mladé lidi vést nejen k víře, ale také k aktivnímu občanskému životu. „Nevyhýbáme se v našem společenství debatě o společenských otázkách. Chceme vést mladé lidi k víře nejen promyšlené a intelektuálně poctivé, schopné se vyrovnávat se současnou kulturou, k víře spojené s hlubokou osobní spiritualitou, nýbrž i ke křesťanské angažovanosti v občanské společnosti,“ prozrazuje Halík.

Jedním dechem dodává, že dnešní mladé věřící už neuspokojují prázdné fráze a pokud snad někdo sáhne k tomu, že je bude strašit okolním zlým světem, dosáhne jen toho, že z kostela odejdou. Mají se na pozoru i před příliš konzervativními kněžími. Vadí jim prý jejich přístup k rozvodům nebo k homosexuálům. A vůbec nejhorší vliv mají skandály týkající se zneužívání dětí.

„Mladí lidé mají stále větší zájem o spiritualitu, meditace je zajímá víc než dogmata. Jsou kritičtí ke zkostnatělosti v církvi, odmítají strašení lidí apokalyptickými fantasmagoriemi. Jsou tolerantní k jiným církvím a náboženstvím, chtějí je poznat v přímém dialogu, z vlastní zkušenosti, nikoliv z karikatur,“ pravil Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …