Albertov zabrán hned v první vteřině. Studenti prý tentokrát nechtěli riskovat

18.11.2016 10:51

Pokud se loni na Albertově rozdávaly placky s přeškrtnutou mešitou, letos byly ve stáncích studentských spolků k mání trikolory. Tak popisují letošní oslavy 17. listopadu dnešní Lidové noviny.

Albertov zabrán hned v první vteřině. Studenti prý tentokrát nechtěli riskovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: 17. listopad na Albertově

Připomínají, že zástupci akademické obce si už v květnu (hned v první vteřinu možnosti ohlásit magistrátu shromáždění) objednali „svůj“ Albertov, aby se neopakovala situace z loňska, kdy se k pamětní desce na děkanátu přírodovědecké fakulty museli doprošovat přístupu jak studenti, tak dokonce rektoři.

„Mohu zodpovědně říci, že Albertov budeme hájit, aby patřil studentům a lidem dobré vůle napořád,“ citují LN rektora Tomáše Zimu. Právě on spolu s rektory Masarykovy univerzity, ČVUT i s předsedou Akademie věd krátce před polednem položili věnce a kytice pod desku s nápisem „Kdy, když ne teď? Kdo, když ne my?“.

Jak dále list uvádí, v hlavním programu řečníci především děkovali studentům z roku 1939 i 1989 za odvahu vzepřít se totalitě. Kromě rektorů a studentských zástupců měl též slovo někdejší český premiér a nynější pedagog právnické fakulty Petr Pithart. Varoval před štěpením společnosti, stáčením se k východním mocnostem či před zhoubnou touhou po silném vůdci. V narážkách tak kritizoval Zemana i Andreje Babiše (ANO).

„Říká se to o každých volbách, takže neřeknu, že ty následující budou nejdůležitější, ale... myslím si to. Budeme si v nich příští rok moci vybrat vedle normálních stran také firmu, dokonce rodinnou a stále více prosperující. Věřím, že nám včas dojde, že každá firma má i své personální oddělení, kde jsou připravené formuláře s výpověďmi...,“ cituje list Pithartova slova.

Deník upozorňuje, že mezi několika stovkami účastníků byl i textař Michal Horáček, který už svůj „boj o Hrad“ oficiálně vyhlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…