Ale oni to nemusí být lumpové, hájí odborník klienty, kteří dávají peníze do daňových rájů

07.04.2016 9:00

„Offshoroví klienti nejsou jenom lumpové,“ uvádí v Lidových novinách partner poradenské společnosti Apogeo Vítězslav Hruška. Tato společnost se mimo jiné specializuje na „výrobu“ offshorových firem. Hruška mimo jiné v rozhovoru uvádí, že kauza Panama Papers ničí důvěru v tento šedý ekonomický svět.

Ale oni to nemusí být lumpové, hájí odborník klienty, kteří dávají peníze do daňových rájů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Objednání společnosti si může objednat kdokoliv a kdekoliv, počínaje Českou republikou přes Nizozemsko a na Bermudách či Britských Panenských ostrovech konče. V České republice jsme kontrolováni a regulováni zákony, jejichž cílem je identifikace klienta. Člověk, který k nám přichází, musí mít k dispozici zhruba dva odstavce údajů. Musíme vědět, kdo je klientem, jaká je jeho totožnost, a potřebujeme se s klientem setkat,“ popisuje Hruška. 

Podle něj se cena offshorové společnosti se všemi potřebnými dokumenty a servisem pohybuje kolem tisíce eur. Nejkratší doba založení takovéto společnosti byla podle Hrušky dvě hodiny, jinak obvykle to trvá dva až tři týdny. 

Někdy se však i odmítá. „To nejdůležitější, co sledujeme, je, zda zájemce o naše služby nemá rizikový byznysplán. Jinými slovy, když získáme důvodnou obavu, že projekt je postaven na ne úplně šťastném řešení DPH. Průvodním znakem takového jevu je problematický tok peněz – například to, že chtějí platit zrovna v době, kdy se vrací DPH. Takové klienty jsme historicky měli. Pokud máme podezření, že se děje něco nekalého, smlouvy s daným klientem ukončíme,“ popisuje Hruška.

Podle jeho názoru se nyní, co se týče obchodu se zakládáním společnosti, dá hovořit o stagnaci. „Zanedlouho budeme mluvit o recesi,“ domnívá se. 

Offshorové společnosti podle Hrušky plní jeden hlavní účel, a to ochranu soukromí vlastnictví. „Na rozdíl od států Evropské unie a valné většiny zemí OECD nemají destinace jako Belize nebo Panama rejstříky vedené jako my. Nemají například rejstříkové soudy. Třeba na Seychelách fungují takzvaní registrační agenti, což jsou licencované firmy, které vedou administrativní správu společností,“ dodává.

„Vlastnictví společnosti na Panamě nebo Seychelách není trestné. To, že někomu patří taková firma, z něho nedělá horšího ani lepšího člověka. Pro mě největším problémem je, že některé offshorové struktury a některé zahraniční společnosti mají otevřené bankovní účty, přes které tečou peníze tak, že se obcházejí daňové mechanismy. Spousta osob tyto peníze používá nejen v rozporu s daňovými zákony a dobrými mravy, ale i k financování terorismu, militantních náboženských uskupení a obchodu s lidmi. Na druhou stranu jde o obraz globální společnosti. Lumpů je malé procento, což neznamená, že celá offshorová klientela jsou samí lumpové. Ti však na celý byznys házejí velký stín,“ uzavírá Hruška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…