Ale to je jinak. Pražský hrad přichází s vysvětlením, jak to je myšleno s tím dalajlámou

20.10.2016 8:52

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se v dnešním deníku Právo vyjádřil ke schůzce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem. Uvedl, že v principu nejde o dalajlámu či o Tibet. Důležité je prý sladění času, formy a obsahu komunikace.

Ale to je jinak. Pražský hrad přichází s vysvětlením, jak to je myšleno s tím dalajlámou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

„Česko je svobodnou zemí. Na jakékoliv schůzce není samo o sobě nic špatného, pokud je v souladu s omezeními, která na sebe každý z nás dobrovolně přijal v souvislosti se svou funkcí,“ řekl mimo jiné v rozhovoru Kmoníček. Ministr Herman se dle jeho názoru může dobrovolně scházet, s kým chce. 

„K soukromé schůzce, která by byla mimo pracovní dobu a mimo pracoviště, by z diplomatického ohledu – a komentuji to pouze z tohoto pohledu – nebylo mnoho co říct. Zvolená kombinace času, formátu a místo schůzky ale odpovídaly spíše akci pořádané opozičním politikem, který se má potřebu vymezit proti politice vlády,“ dodal však vzápětí s tím, že když se ministr vlády proti ní vymezí, vyvolává to otázky. „Otázka čínské strany, zda dochází ke změně politiky vlády, přišla. Odpověď, že nedochází, formou prohlášení nejvyšších státních činitelů viděli všichni,“ zareagoval Kmoníček. Písemná forma je dle jeho názoru nejpřesnější.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi jeho obdiv k dalajlámovi?

hlasovalo: 6121 lidí

Na setkání poslanců a senátorů s dalajlámou v Senátu žádný dotaz pode Kmoníčka nepřišel, což je podle něj empirický důkaz toho, že opravdu nešlo o fakt setkání, ale o formu, čas, místo a roli.

„Z diplomatického pohledu bych zde dělal rozdíl mezi zástupci stran vládní koalice a opozicí. Jsem buď Sparta, nebo Slavie, a když si vyberu tým, nebudu si dávat vlastní góly. Nejasnosti vzbudí otázky smluvních partnerů. Nicméně poslanci a senátoři se primárně rozhodují v souladu se svým svědomím a nelze jim do toho vstupovat,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…