Alexandrovci dozpívali a přišla vyhrocená reportáž ČT. Zároveň k počítači usedl manžel Heleny Vondráčkové, aby použil sprostého slova

19.10.2015 7:11

Koncertní turné Alexandrovců rozděluje český národ na dva nesmiřitelné tábory. Jedni míní, že jde pouze o umění, druzí označují ruský armádní soubor za Putinovu zpívající zbraň a kritizují české zpěváky, kteří po jeho boku vystupují. Ožehavé tuzemské téma reflektovala ve svém vysílání i Česká televize, jež oslovila zástupce obou táborů. Debatu nakonec rozsekl manžel zpěvačky Heleny Vondráčkové Martin Michal.

Alexandrovci dozpívali a přišla vyhrocená reportáž ČT. Zároveň k počítači usedl manžel Heleny Vondráčkové, aby použil sprostého slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert Alexandrovců ve sportovní hale

Anketa

Dožije se Sobotkova vláda konce řádného volebního období?

25%
75%
hlasovalo: 4322 lidí

Česká televize v pořadu 168 hodin, jehož poslední díl odvysílala v neděli večer, oslovila zástupce obou táborů s prosbou o komentář. Jako první se vyjádřila starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS), která svým kritickým komentářem k vystoupení zpěvačky Lucie Bílé po boku ruského armádního souboru, jenž vyvěsila na sociální síti Facebook, debatu kolem Alexandrovců odstartovala.

„Mně to připadá, že se ti umělci ztratili v čase. Respektive že těch šestadvacet let od sametové revoluce pravděpodobně trpí ztrátou paměti a vůbec si neuvědomují to, že je to armádní soubor,“ vysvětlila Černochová autorce reportáže Tereze Robinson. Za pozornost dle političky stojí, že Alexandrovci vystupují v de facto stejných uniformách, které mohly být viděny i při okupaci Československa v roce 1968.

Umělci rozděleni na dva tábory

V podobném duchu se k vystoupení českých zpěváků a zpěvaček po boku Alexandrovců vyjádřil i hudebník David Koller. „Je to vojenská síla, která se snaží úplně roztříštit Evropu. Tyto kulturní zážitky bych nepodceňoval. To nemá s kulturou nic společného. To je prostě vojenská parta, která používá svoji častuškovou pěveckou skupinu pro to, aby propagovala jejich hegemonistické zájmy,“ míní muzikant. Jeho kolega z hudební branže Vladimír Mišík na kameru České televize zdůraznil, že by s Alexandrovci nikdy nevystupoval. Ani v dobách dávno minulých, ani nynějších.

Zpěvák Karel Gott i zpěvačka Helena Vondráčková naopak nevidí na vystupování po boku ruského hudebního armádního tělesa nic špatného a kritiku, která se za to snáší na jejich hlavy, odmítají. Operní pěvkyně Eva Urbanová prohlásila, že si Alexandrovců váží. Pro ni jako pro umělkyni je prý navíc důležitější, jaký výkon podávají, než jestli na sobě mají uniformu, či nikoliv.

V týlu nepřítele

Reportérka Tereza Robinson oslovila i politického geografa Univerzity Karlovy Michaela Romancova. Vysokoškolský pedagog podotkl, že „to pozitivní PR“, které s sebou v očích Alexendrovci stále nesou, může nakonec pro Rusko udělat mnohem větší službu než ozbrojené aktivity ruských ozbrojených sil. „Ten soubor je armádní, je to aktivní složka ozbrojených sil Ruské federace. A ty slouží k prosazování zájmů Ruské federace,“ dodal s tím, že daleko důležitější než repertoár Alexandrovců je skutečnost, že nás Rusko označilo za nepřítele. „Máme tady armádní těleso, které, pravda, není ozbrojené, ale v jistém smyslu působí v týlu někoho, kdo byl ruským politickým establišmentem označen za nepřítele,“ varuje Romancov.

Angažmá českých umělců lituje baletka Národního divadla Ivanna Illyenko, která se před jedenácti lety přestěhovala z Ukrajiny do Čech. Illyenko ve svém komentáři upozornila na starou přezdívku Alexandrovců – zpívající zbraň. Češi by dle ní neměli zapomínat alespoň na vlastní dějiny.

Rázný vzkaz pražské kavárně

„Alexandrovci, naprostá umělecká nádhera. Jen drobná připomínka. Na dnešních koncertech v Praze bylo více nadšených lidí, než čítá nedemokratická pražská kavárna. Takže ta kavárna už by měla jít do pr... Jen tady otravuje vzduch,“ vzkázal Martin Michal na svém facebookovém profilu všem, kterým se nepozdávalo vystoupení jeho manželky po boku ruského armádního hudebního tělesa.

Celý pořad ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…