Alkohol, cigarety, hazard. S tím vším chce zatočit vládní protidrogový expert Vobořil

23.10.2014 18:23

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu vysvětloval, jak by mohl v praxi vypadat záměr vlády rozšířit boj proti drogám i na alkohol, cigarety a hazardní hry. Podle hosta je to zásadní krok už v tom, že se konečně začne důsledněji řešit otázka legálních drog. Připustil však, že by tento krok za jistých okolností mohl vést i k jeho odvolání.

Alkohol, cigarety, hazard. S tím vším chce zatočit vládní protidrogový expert Vobořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Jindřich Vobořil hodlá do konce března předložit koordinační plán proti všem typům drog. Hotov by měl být do konce března. Podobný postup prý zvolili v Německu či Velké Británii a přineslo to výsledky. Díky kroku vlády se Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky rozšíří i o ministry, kteří mají tabák, alkohol či patologické hráčství na starosti.

Troublemaker na odvolání

„Už dva roky se bavíme o novele tabákového zákona, který není jen o tabáku. Ta novela směřovala na prodej alkoholu nezletilým. Tak, jak se pije teď, se nikdy nepilo,“ zdůraznil. Bude proto na ministry apelovat, aby novelu uvedli v život, a to ještě s nějakými změnami, které se budou vztahovat na kouření v restauracích a podobně. Vobořil by byl také rád, kdyby část daňových zisků z hazardu šla i na programy určené pro patologické hráče.

„Toto koordinační místo zajistí, že se vydefinuje konkrétní plán a konkrétní náklady. A já bych byl trochu neskromně rád, kdyby se Česku podařilo sestoupit z prvních příček pití alkoholu a kouření u mladistvých,“ pokračoval.  Společnost to podle jeho názoru toleruje až příliš: „Rozpadla se síť odborné pomoci.“

Zaměření se na legální drogy ale prý neznamená, že by se Rada méně starala o drogy nelegální. V Česku ale již dnes existuje systém prevence i represe, který tuto oblast pokrývá. Ve vysílání také prozradil, že ve své pozici spolupracuje už se třetí vládou a už několikrát bylo na stole jeho odvolání. Sám sebe označil za troublemakera.  

Jak přesvědčit lobbisty a průmyslníky

Současně připouští, že bude čelit tlaku podnikatelů v daných oborech, ale i o ni se prý dají přesvědčit. Varováním je pro ně rostoucí odpor ve společnosti proti hazardu. Jde o problém, který se delší čas neřešil, až se volá po radikálnějších řešeních.

V březnu půjde na vládu nějaký koordinační plán, který bude počítat se čtyřletým cyklem naplňování. Bude jasně řečeno, co se udělá v prvním roce, druhém roce a v dalších letech. Vobořil předpokládá, že se kolem tohoto plánu může strhnout ještě poměrně ostrá debata. Když podobná debata proběhla naposledy, málem prý skončila jeho odvoláním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…