Altner se nevzdává. V pondělí podal nový návrh na zablokování účtů ČSSD

19.04.2016 12:47

Bývalý advokát Zdeněk Altner podal v pondělí znovu návrh na zablokování peněz na účtech ČSSD, který předtím soud z formálních důvodů zamítl. ČTK to dnes řekl jeho právník Václav Veselý. Altner, kterému strana přes pravomocné rozhodnutí soudu zatím nechce zaplatit skoro 338 milionů korun za zastupování v případu Lidového domu, tentokrát podle něj splnil všechny formální podmínky návrhu na vydání předběžného opatření, takže by se jím měl soud zabývat. Veselý již také připravuje vyjádření k dovolání, kterým se sociální demokracie proti rozhodnutí brání.

Altner se nevzdává. V pondělí podal nový návrh na zablokování účtů ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Obvodní soud pro Prahu 1 Altnerův páteční návrh zamítl z formálních důvodů, protože nezaplatil jistinu 10 000 korun. Altner však uvedl, že jistinu v jednodenní lhůtě složil a soud rozhodl předčasně. „Pan Altner to předběžné opatření podal už z opatrnosti znovu, tentokrát jsou splněny formální podmínky, teď už se s tím soud bude zabývat, ale je otázka, jak to vyhodnotí,“ řekl ČTK Veselý.

Soud musí rozhodnout do příštího pondělí

Přijetí nového návrhu potvrdila ČTK mluvčí obvodního soudu Alena Novotná. „Zatím k tomu návrhu není přiřazena platba, kterou včera v hotovosti provedl (Altner) na pokladně, ale víc k tomu zatím říkat nemůžu, to posoudí soudce, který to dostal přiděleno,“ uvedla Novotná. Lhůta k rozhodnutí podle ní vyprší soudu příští pondělí.

Předběžné opatření je však podle Veselého druhotná záležitost. „Není na to, aby platili, ale aby nevyváděli peníze z účtů, aby bylo co exekuovat. Nemá to jiný význam,“ řekl. V nejbližších dnech by mohly přijít i další kroky, které ale nechtěl Veselý z taktických důvodů upřesnit. „Je poměrně složité to připravit, aby to nedopadlo jako s tím předběžným opatřením. Je to otázka velice krátkého času, může to být za hodinu, nebo za několik dní,“ vysvětlil.

Sociální demokracie Altnerovi zatím peníze posílat nechce

ČSSD vypršela třídenní lhůta k zaslání peněz ve čtvrtek o půlnoci. Strana ale uvedla, že Altnerovi peníze zatím nepošle a bude uspokojovat jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se dovolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Sociální demokraté se obávají toho, že když peníze pošlou na Altnerovo švýcarské konto, definitivně o ně přijdou, i když jim dá Nejvyšší soud alespoň částečně za pravdu.

Právníci ČSSD podle Veselého ústy mediálního zástupce Jiřího Chvojky v pondělí prozradili svou taktiku, tedy nechat Altnera peníze vymáhat exekučně, zaplatit exekutorovi a pak zkusit zabrzdit vykonávací řízení. „Oni tu taktiku jasně řekli, ale to neznamená, že nebudeme nepodávat návrh na exekuci,“ řekl ČTK Veselý.

Advokát zároveň již pracuje na vyjádření k dovolání. „Máme tam lhůtu, ve lhůtě se musíme vyjádřit. Lhůta je přiměřená složitosti té věci, nechci ji specifikovat,“ uvedl Veselý.

Bývalý advokát Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. Navíc musí strana uhradit náklady řízení ve výši 816 000 korun.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …