Američan Best k vydání Nečase: Záleží na Peake, je to nejisté

09.07.2013 10:50

Premiér Petr Nečas (ODS) nerozumí tomu, z čeho by měl být obviněn. Přesto se již u předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové objevila v pondělí žádost vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, aby komora vydala premiéra v demisi ke stíhání. ParlamentníListy.cz se zajímaly o to, jak vnímá vývoj událostí Američan, publicista, žijící v Česku – Erik Best.

Američan Best k vydání Nečase: Záleží na Peake, je to nejisté
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Vláda Nečase v důsledku událostí, které se spustily v polovině letošního června, padla. A v této souvislosti se americký novinář vyjádřil už několikrát se svými názory.

Podle něj by i případné obvinění a stíhání premiéra v demisi, vydala-li by ho Poslanecká sněmovna – neznamenalo nějaký významný vzkaz veřejnosti, v posledních letech bažící po konci vlády Petra Nečase. „Navíc, není vůbec jisté, zda poslanci udělí vůbec souhlas se stíháním Nečase, byť se zdá, že v tomto ohledu zůstane koalice pohromadě. Ovšem jak z minulosti víme, Karolína Peake může opět změnit názor, takže bych to viděl v poměru padesát na padesát – že bude Petr Nečas vydán, stejně jako to, že nikoli. Navíc je třeba vzít v potaz i to, že to jeho pravděpodobné obvinění není příliš přesvědčivé,“ uvedl Erik Best pro ParlamentníListy.cz.

Žádost o vydání souvisí s „trafikami“ pro rebelující poslance?

Slovo pravděpodobné užil proto, že v tuto chvíli skutečně není veřejnosti známo, kvůli čemu by měl být předseda vlády v demisi vydán trestnímu stíhání. Není opravdu oficiálně jasné, čeho se žádost o vydání týká, ale podle minulých vyjádření dozorujícího státního zástupce a policie je pravděpodobné, že souvisí s nástupem trojice bývalých poslanců ODS do firem se státní účastí. Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr totiž měli posty získat výměnou za to, že odešli ze sněmovny a umožnili schválení úsporného balíčku.

Petr Nečas ještě v pondělí, poté, co zpráva o žádosti o jeho vydání proběhla všemi médii, uvedl, že žádost vrchního státního zástupce Ivo Ištvana o vydání považuje sice za očekávatelné vyústění kauzy s údajným uplácením poslanců, ale přesto musí prý trvat na tom, že politické dohody nelze považovat za trestnou činnost, protože by se musely týkat mnoha jiných analogických případů v minulosti i současnosti.

Postup Nečas odmítá, nechce se mu podvolit

„Navíc žádná dohoda o výměně rezignace na poslanecký mandát za funkce uzavřena nebyla. Proto mi není jasné, proč a z čeho bych měl být obviněný,” uvedl premiér v tiskovém prohlášení. S tím, že všechny doposud známé informace stále více ukazují, že se v celé kauze jedná o kriminalizaci politických rozhodnutí a politických kroků.

„Tento postup odmítám, považuji ho za nepřijatelný a nehodlám se mu podvolit,” dodal Nečas, který je připraven se obhájit před poslanci i orgány činnými v trestním řízení.

Je pravdou, že v souvislosti s kauzou, která se točí kolem jeho bývalé šéfky kabinetu Jany Nagyové, žádal Nečas již v minulých týdnech policii o výslech.

Erik Best už v minulosti naznačoval možné důvody velké protikorupční akce

Americký novinář Best upozornil již na počátku celé spuštěné akce proti politickým špičkám na jednu zajímavou věc.

„Základní otázkou tu je, kdo se rozhodl tu akci pojmout tímto způsobem. Místo toho, aby to někdo probral s Nečasem a ministrem obrany, to byl policejní zásah se státním zástupcem Ištvanem v zádech. Kdo učinil to rozhodnutí? Byl to Ivo Ištvan nebo Pavel Zeman? Takové rozhodnutí muselo padnout hodně dávno, někdy v době, kdy byly zahájeny odposlechy,“ vyjádřil své přesvědčení pozorovatel politického dění.

Dodal, že se domnívá také to, že Nagyová měla premiéra Nečase obtočeného kolem prstu do takové míry, že sama rozhodovala, kdo k němu bude mít přístup. „Přímo i jeho podřízení se k němu nemohli dostat. Tohle je jediné vysvětlení, proč mohla Jana Nagyová úkolovat šéfy Vojenského zpravodajství Páleníka a Kovandu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz letos v červnu. Kdyby prý veřejnost pochopila, do jaké míry byl Nečas pod její (Nagyovou) kontrolou, asi by dávno vyžadovala, aby byl nahrazen.

Vyjádřil se pak také k možné roli lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška.

„Vycházím z toho, že pánové Rittig a Janoušek nejsou hloupí a když byla před rokem razie v pražském dopravním podniku, tak pochopili riziko a pokud u sebe měli nějaké inkriminující informace, uklidili je. Před rokem dostali varování a policie toho pak u nich příliš nenašla,“ řekl Best.

A naznačil, že pokud nebyla policie během celého roku schopna Rittiga či Janouška obvinit, tak ten nedávný zásah asi k žádným důležitým důkazům také nepomohl. „Je skoro jedno, jestli Janoušek s Rittigem o razii v polovině června věděli předem. Pokud jsou chytří, už dávno uklidili všechno, co by mohlo o nějakých nekalých činech svědčit,“ podotkl ještě Best s tím, že je na stole ještě jedna otázka. Proč to vše probíhalo tak, jak byla veřejnost svědkem?

„Existuje mnoho možností a já na to nemám konkrétní jedno vysvětlení. Mezi hypotézami, které se zmiňují, je to kvůli snaze Ištvana pohřbít nový zákon o státním zastupitelství. Pak je tu vysvětlení Bohumila Pečinky v Reflexu, který říká, že jde o státní převrat ze strany státního zastupitelství s cílem, aby byl naopak ten zákon schválen. Další možnost je, že za tím stojí Američané a tam existuje souvislost s Pavlem Zemanem a Lenkou Bradáčovou. Nebo to také mohlo být tak, že policie a státní zastupitelství dělali svou práci a že za tím žádná hra není,“ shrnul.

Další týdny a zřejmě i měsíce snad ukáží, do jaké míry se mýlil. A také to, zda mezi vysokými politiky bude jméno Petra Nečase v souvislosti se žádostí o vydání k trestnímu stíhání poslední.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…