Američané by se rádi vrátili do Česka a točili zde filmy. Za kolik?

03.11.2015 21:06

Americká společnost Comcast, která zastřešuje významná hollywoodská filmová studia, plánuje natáčet v České republice. O možném využití filmových pobídek českého státu proto dnes její zástupci jednali s ministry financí Andrejem Babišem (ANO) a kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL).

Američané by se rádi vrátili do Česka a točili zde filmy. Za kolik?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí demonstrovaly skupiny občanů pro i proti průjezdu kolony amerických vojenských vozidel Českou republikou

"Rádi bychom se do České republiky vrátili. Jsou zde štáby, infrastruktura, skvělá místa pro filmování, historie," řekl ČTK Richard L. Smotkin, zástupce společnosti, která je také největším americkým provozovatelem kabelové televize. Připomněl, že dříve společnosti patřící do skupiny Comcast v Česku natáčely, posledních několik let ale upřednostňují jiné evropské státy, které mají pro filmaře výhodnější systém pobídek.

Herman připomněl, že Česku v systému pobídek konkuruje hlavně Maďarsko

"Partneři z USA přijeli s tím, že vysoce oceňují přínos České republiky ke světové kinematografii, protože jsme jednou z filmařských velmocí. Vysoce hodnotí to, že u nás došlo k navýšení filmových pobídek už v současné době, a mají zájem o spolupráci i do budoucna," řekl ČTK Herman. Naší vysokou přidanou hodnotou je profesionalita, fakt, že se u nás nemusejí stavět kulisy, že přinášíme to, co mnozí, kteří třeba mají ještě vyšší filmové pobídky, nabízet nemohou," doplnil.

O žádných konkrétních projektech se dnes nemluvilo, podle Hermana by ale šlo spíše o filmovou než televizní produkci a o dlouhodobější spolupráci. "V Poslanecké sněmovně je novela zákona o audiovizi, která garantuje navýšení filmových pobídek, což je vlastně jedním z důvodů, proč filmaři přišli," uvedl. Dodal, že v případě zmiňovaných studií jde o společnosti s obratem kolem sto milionů dolarů ročně. "To jsou čísla, která pro podporu české ekonomiky jsou nezanedbatelná. Tyto věci je třeba zvážit a skloubit je i v rámci legislativních úprav podpory kinematografie," řekl.

Herman připomněl, že Česku v systému pobídek konkuruje hlavně Maďarsko i další evropské země. Smotkin zmínil, že v posledních letech si Američané vybírali Británii či Irsko. Kvůli pobídkám se oproti původním plánům natáčet v Praze letos začal točit v Maďarsku i film HHhH z období heydrichiády, jehož režisérem je Cédric Jimenez.

Program podpory filmového průmyslu v ČR funguje od roku 2010

Filmové pobídky českého státu umožňují získat zpět 20 procent prokazatelně utracených nákladů. Maďaři však nabízejí vratky ve výši 25 procent a lze je uplatnit i na honoráře herců. Ty tvoří velkou část nákladů, zejména pokud jde o slavné hvězdy.

Program podpory filmového průmyslu v ČR funguje od roku 2010. Podle odborníků byla ale podpora nízká a zahraniční filmaři točili jinde. Nyní stát slibuje, že pobídky jsou systémově vyřešeny, pro letošní i příští rok na ně půjde shodně 800 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…