Američané chtějí mít v Pardubicích výcvikové centrum

03.11.2011 10:19

Piloti vrtulníků NATO by už brzy mohli létat v novém výcvikovém středisku v Pardubicích. Podle MF Dnes o tom nedávno jednal Petr Nečas a americký prezident Barack Obama. Ve východočeském městě by se mohly vystřídat až desítky posádek ročně, zástupci města však o plánech ministerstva obrany zatím nic nevědí.

Američané chtějí mít v Pardubicích výcvikové centrum
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

"Jsme přesvědčeni, že zřízení jakéhosi centra výcviku vrtulníkových posádek je správný krok. Považujeme to za důležitou věc, stojíme o americkou účast," řekl Nečas minulý týden před Bílým domem. Dodal, že není těžké se dovtípit, že pardubický projekt je náhražkou za protiraketový radar, od něhož Obamova vláda odstoupila poté, co předchozí Bushova vláda tento projekt podporovala.

Američané chtějí cvičit své piloty vrtulníků v Pardubicích proto, že se chtějí zdokonalit v ovládání ruských strojů Mi-17. Ty jsou v lokalitách jako je například Afghánistán nepřekonatelné a špičkou ve výcviku na Mi-17 je Česká republika, která umístila tréninkové středisko právě do Pardubic.

Pardubicím by to přineslo prestiž

Majitelem výcvikového střediska je společnost Letecké opravny Malešice. Ta vidí ve výcviku amerických pilotů příležitost pro pardubický region. "Přínos pro Pardubice by byl nejen v nové infrastruktuře. Jde i o morální kredit a prestiž," řekla mluvčí společnosti Martina Fišerová. Ředitel firmy Jindřich Ploch dodal, že ve městě by se vystřídaly až desítky posádek ročně. "Nejde přitom jen o piloty, ale celé posádky včetně pozemního personálu," podotkl Ploch.

Podle náměstka ministra obrany Jiřího Šedivého by mělo být výcvikové centrum hotové do května příštího roku. Zatím však není jasné, s jakou podporou se setká tato aktivita ze strany radnice. Vedení města totiž o plánech ještě nic neví.

Čtěte:

Pardubice: Modernizace letiště může pokračovat

Pardubice shání 200 milionů. Chtějí měnit pouliční lampy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…