Američané varují: Rusové vytáhnou falešné video. A my víme jaké

04.02.2022 11:32

Pro každou válku se hledá nějaká záminka. Záminkou pro první světovou válku byl atentát na rakousko-uherského následníka trůnu. Záminkou pro vypuknutí druhé světové války bylo přepadení vysílače v Gliwicích, z něhož německá nacistická propaganda lživě obvinila Polsko. A Američané prý už tuší, co by mohlo být záminkou k vypuknutí války mezi Ruskem a Ukrajinou. Nahlédněte.

Američané varují: Rusové vytáhnou falešné video. A my víme jaké
Foto: archív autora
Popisek: vojenský dron

Napětí panující už několik týdnů na rusko-ukrajinské hranici je tak husté, že by se dalo krájet. Na západě Ruska stojí na sto tisíc po zuby vyzbrojených vojáků, kteří čekají na rozkaz k útoku na Ukrajinu. Toto alespoň tvrdí Američané a vláda v Kyjevě se hrozícího útoku také obává.

Ruská strana tvrdí, že vůbec žádný útok na Ukrajinu nechystá, ale jedním dechem dodává, že se Ukrajina nesmí stát členem NATO, neboť to by Rusko považovalo za hrozbu své bezpečnosti. Ruský prezident Vladimir Putin předložil vůči NATO i další požadavky a stěžuje si, že dosud nebyly vyslyšeny.

Američané tvrdí, že už tuší, pod jakou záminkou by nakonec ruská armáda mohla na Ukrajinu skutečně vtrhnout. Záminkou k útoku se může stát video ze zinscenovaného útoku dronu na oblast Donbasu, který s podporou Ruska ovládají od poloviny roku 2014 separatisté.

„Výroba propagandistického videa je jednou z možností, kterou Rusko připravuje jako možnou falešnou záminku pro spuštění vojenské agrese proti Ukrajině a její obhajobu,“ informoval mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Uvedl, že důkazy budou utajené, aby USA tak ochránilo své zdroje.

České čtenáře o možné zámince k ruskému útoku na Ukrajinu informuje server Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…