Američané vjeli Číňanům až pod nos. Ti protestují

27.10.2015 7:16

Americký torpédoborec USS Lassen dnes údajně pronikl za hranici 12 námořních mil, vymezující pásmo pobřežního moře, kolem Spratlyho ostrovů, které si nárokuje Čína. Vojenské plavidlo bude ve sporné oblasti v Jihočínském moři hlídkovalo jen několik hodin, uvedly americké armádní zdroje.

Američané vjeli Číňanům až pod nos. Ti protestují
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Americká loď dnes ráno tamního času zamířila do blízkosti útesů Subi a Mischief, které Čína loni uměle rozšířila a vybudovala na nich technické zázemí vhodné i pro vojenské využití.

Podle informací agentury Reuters i televize CNN plavidlo proniklo do dvanáctimílové zóny kolem útesu Subi. Hlídka, která trvala několik hodin, se prý zaměřila i na druhý útes Mischief. Operace, kterou povolil americký prezident Barack Obama, už byla údajně skončena. Podle CNN misi torpédoborce zajišťovaly monitorovací letouny.

Jeden z nejmenovaných armádních zdrojů řekl, že dnešní mise by mohla být jen první z celé řady podobných akcí reagujících na čínské územní nároky kolem jedné z nejrušnějších námořních tras na světě.

Další námořní hlídky mají být vyslány v příštích měsících a budou prováděny také kolem ostrovů, které si v souostroví rozšířily Filipíny a Vietnam. „Bude se to dít pravidelně, nejde o jednorázovou akci,“ řekl zdroj.

Neobvykle rychle reagoval na dnešní událost čínský ministr zahraničí Wang I, který vyzval Spojené státy, aby nevyvolávaly hněv. Čína prý zprávy o proniknutí americké lodě do pobřežního moře teprve prověřuje. „Pokud to je pravda, vyzýváme USA, aby si dvakrát rozmyslely, než něco podniknou,“ řekl ministr. Washington by prý „neměl jednat neuváženě a dělat mnoho povyku pro nic“.

Čínské velvyslanectví ve Washingtonu už v pondělí k americké hlídce poznamenal, že myšlenka svobody plavby by neměla být využívána jako omluva pro „předvádění svalů“ a oslabování druhých zemí. Kromě toho mluvčí ambasády varoval, že Spojené státy by měly přestat „říkat nebo dělat jakékoli provokace“ a měly by „jednat odpovědně při udržování míru a stability v regionu“.

Čína si dělá nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky na určité oblasti si činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Zdroje z Pentagonu podle Reuters uvedly, že Spojené státy provádějí operace na ochranu svobody plavby ve světě pravidelně a reagují jimi na přemrštěné územní nároky na moři.

Také Čína počátkem září pronikla do pobřežních vod kolem Aleutských ostrovů na Aljašce. Čína tehdy uvedla, že šlo o součást rutinních manévrů po společném cvičení s Ruskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…