Americká soudní show a osvobozující rozsudek. Bývalý šéf Tatry u soudu zářil

01.10.2013 18:56

REPORTÁŽ Nevinen. Takový rozsudek vynesla po celodenním líčení brněnská samosoudkyně Šárka Dufková v úplatkářské kauze Tatra, ve které byl obžalován bývalý americký šéf Tatry Ronald Adams.

Americká soudní show a osvobozující rozsudek. Bývalý šéf Tatry u soudu zářil
Foto: acr.army.cz
Popisek: Vojenský vůz Tatra

Podle ní se nepodařilo plně prokázat, že Adams nabízel úplatek tehdejšímu náměstku ministryně obrany Martinu Bartákovi, a proto rozhodla podle zásady „in dubio pro reo“. Rozsudku předcházelo velmi emotivní a typicky americky teatrální vystoupení samotného Adamse. Ten k soudu přišel dnes vůbec poprvé, navíc se značným zpožděním.

„Nikdo z nás tam nebyl. Jediní, kdo znají pravdu, jak se to celé odehrálo, jsou pánové Adams a Barták,“ odůvodnila své rozhodnutí zbavit Adamse obžaloby soudkyně Duchková. Podle ní tak soud musel věc posoudit ve prospěch obžalovaného, tak jak jí ukládají zásady českého, resp. římského práva. Státní zástupce si ponechal lhůtu pro odvolání. „Spravedlnost zvítězila. Očekávali jsme to,“ konstatoval Adams při odchodu ze soudní síně. To, že stín pochybnosti ovšem v celé kauze nadále zůstává, připustila i soudkyně, když podle ní se ve výpovědích svědků svědčících ve prospěch Adamse vyskytly vážné rozpory.

Americká show pod Špilberkem

Svůj výslech zahájil Adams četbou hodinového prohlášení, nebo lépe řečeno smrští osobních útoků na korunního svědka obžaloby, exministra obrany Martina Bartáka. Toho ve svém emotivním prohlášení ve stylu seriálu JAG, ve kterém navíc často odbíhal od projednávané věci a dokonce si protiřečil, nazval celkem dvanáctkrát lhářem, ve zjevné snaze ho v očích soudkyně Šárky Dufkové znevěrohodnit. Své prohlášení si navíc nechal přeložit do češtiny od své osobní asistentky, kterou si vzal s sebou i k líčení, pravděpodobně proto, že soudkyní určené soudní tlumočnici nedůvěřoval.

„Vše je lež předložená lhářem, jedná se o zločin, který se nikdy nestal. Nikdy jsem se nepokusil nikoho podplatit a nikdy jsem nikoho nepodplatil, ani Bartáka,“ řekl u soudu Adams, který je podle svých slov váženou, čestnou a důvěryhodnou osobností, která se během svého obchodního zastupování v celkem 59 státech světa nikdy ničeho nezákonného nedopustila. „Dokonce jsem ani nikdy neměl dopravní přestupek, a to jsem za svůj život ujel statisíce mil,“ dušoval se Adams. „Chovat se takto nikdy nebylo součástí mého přesvědčení i životního stylu, když jsem se o obvinění dozvěděl od brněnské policie, nevěděl jsem, zda se mám smát nebo plakat. Je to celé absurdní,“ dodal obžalovaný Adams. Naopak, podle vlastních slov si v České republice získal velkou reputaci svojí filantropií a finanční podporou nemocných českých dětí.

Podle Adamse je vše jen součástí taktiky obžaloby a jejího svědka Bartáka, který se tak podle něj kryje před obviněními, kterým sám čelí v souvislosti s údajnou korupcí v jiné kauze. Jeho tvrzení o tom, že se s Bartákem setkal na zbrojním veletrhu IDET v květnu 2009, i podrobnosti o něm, ovšem vyvrací výpovědi řady předchozích soudem vyslechnutých svědků, včetně jeho vlastních bývalých podřízených z Tatry. Snad i proto Adamsův advokát požádal soud, aby si s pomocí tajných operativních spisů Vojenského zpravodajství a BIS MATKA, resp. ATIKA, provedl analýzu jejich důvěryhodnosti. „Pokud pan Adams mluví o Bartákově snaze zatáhnout do kauzy na svou obranu tajné služby, zůstává pak ale poněkud nejasné, odkud sám čerpá tajné materiály a utajované skutečnosti, kterými navíc, byť jsou v určitém režimu utajení, žongluje u soudu, kde sedí bezpečnostně neprověřené osoby,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz zdroj z prostředí tajných služeb, který byl líčení také přítomen a který si z pochopitelných důvodů nepřál uvést své pravé, ani krycí, jméno.

Je na řadě je Bartákovo stíhání?

Po skončení soudu překypovala sestava Adamsových advokátů sebevědomím. Na otázku, zda vzhledem ke svým opakovaným výpadům proti Bartákovi a dalším svědkům obžaloby, kteří byli opakovaně (naposledy při závěrečných řečech obhájců) napadáni z křivého svědectví, podá nyní Adams sám na ně trestní oznámení, Radek Ondruš, sám bývalý státní zástupce, prohlásil, že to ponechají na zvážení státnímu zástupci. „Pokud on nabude dojmu, že se Barták tohoto činu dopustil, musí podat trestní oznámení sám z moci úřední. A pokud ne, a uděláme to my, tak to stejně odloží,“ uvedl v rozporu se svými vlastními slovy během líčení Ondruš.

Redakci ParlamentníchListů.cz se podařilo získat exkluzivní vyjádření Martina Bartáka, na kterého Adams a jeho obhájci dnes opakovaně útočili. „Pokud toto tvrdí pan Adams u soudu, pak sám ze sebe dělá ještě většího a sprostšího lháře, než ve skutečnosti je,“ uvedl pro redakci ParlamentníchListů.cz Barták. „Dnes je zcela zjevné a na základě ekonomických ukazatelů doložitelné, že Tatra byla za jeho působení jako generálního ředitele bezprecedentně tunelována, což dospělo až k jejímu bankrotu a následné dražbě. Pokud pan Adams přijímá tunelování a lhaní jako normální kodex chování, pak asi v jeho očích bezúhonný je. Je ovšem s podivem, že se o toto tunelování nezajímá Krajské státní zastupitelství v Ostravě, které s nevídanou vervou řešilo moji kauzu. Kdyby se o nestandardní praktiky v Tatře pod vedením Adamse orgány činné v trestním řízení jen trochu zajímaly a ne nečinně přihlížely, jistě by mohly nalézt spoustu pádných důkazů o trestné činnosti,“ dodal bývalý ministr obrany a vicepremiér Martin Barták.  

Stín pochybnosti tedy stále zůstává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…