Americké noviny hrozí: Z této postsovětské země se může stát druhá Ukrajina. A ani ropa jí nepomůže

02.05.2015 18:11

Americký deník Washington Post analyzuje situaci v Kazachstánu, kde byl prezidentem znovu zvolen Nursultan Nazarbajev, jenž letos v létě oslaví 75. narozeniny, a není jasné, kdo se stane vládcem země, až někdejší vysoký sovětský funkcionář politiku opustí. Jednou z možností také je, že se v Kazachstánu odehraje „ukrajinský scénář“ a tamní ruské menšině poskytne bratrskou pomoc Moskva. Proti tomu ale Nazarbajev bojuje.

Americké noviny hrozí: Z této postsovětské země se může stát druhá Ukrajina. A ani ropa jí nepomůže
Foto: Radim Panenka
Popisek: Interiér prezidentského paláce v Kazachstánu

V Kazachstánu žije asi čtvrtina etnických Rusů a někteří z nich už volají do Kremlu o pomoc. Prý jsou tlačeni k používání kazašského jazyka a jen málo z nich zastává klíčové vládní posty. Tyto aspekty mohou velmi připomínat situaci před bouří na Ukrajině. Nazarbajev ovšem dal jasně najevo, že je připraven tvrdě zasáhnout proti kterékoli separatistické činnosti z kterékoli strany.

Putin: Nazarbajev vytvořil stát tam, kde stát nikdy nebyl

Měl přitom možná na mysli i dvojznačné vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina, který na adresu kazasšského prezidenta pronesl tato slova: „Nazarbajev udělal unikátní čin. Vytvořil stát někde, kde stát nikdy nebyl.“ V témže duchu ruská média dnes tvrdí, že Ukrajina je takový pseudostát.

„Kazachstán tvoří křehká mozaika etnik, dědictví, jež je dědictvím sovětských deportací. Zdejší stepi sloužily jako odkladiště pro politické vězně či etnické skupiny, které byly považovány za příliš málo loajální Moskvě. Nazarbajev je jediným prezidentem, kterého od roku 1991 země poznala. Kombinoval tlak a diplomatický důvtip, s jejichž pomocí předešel etnickému konfliktu ve své zemi,“ píše Washington Post.

Faktem je, že z Kazachstánu udělal relativně stabilní stát, v němž většinu tvoří Kazaši (66 procent občanů) vyznávající islám. Tím se tedy tato země poměrně liší od svých nestabilních sousedů. Současně se snažil vyvažovat vztahy se sousední Čínou, Ruskem, ale také se Západem. „Americké ropné společnosti v zemi investovaly miliardy a prezident sliboval některé demokratické změny. Kritici ale říkají, že přicházejí příliš pomalu,“ pokračuje server. Nazarbajev totiž také rázně zakročoval proti svým politickým odpůrcům.

Celý text najdete zde

Rusové poslali do Kremlu dopis: Potřebujeme pomoc, hned

Jako prezident mimo jiné prohlásil, že by především mladí občané měli mluvit kazašsky, rusky a anglicky. Etničtí Rusové přesto mají určité obavy, co se stane, až Nazarbajev skončí.

„Existuje spousta mladých lidí na vesnicích a osadách, kteří nejsou příliš vzdělaní a bude je snadné obrátit proti Rusům,“ prohlásil Jurij Bunakov, představitel ruské komunity v Kazachstánu. Jejich obavy podle amerického deníku posílilo i vysílání ruských státních médií. Bunakov také přiznal, že z ruské komunity vzešel dopis mířící do Kremlu, kde ruská menšina žádá o podporu ruských kulturních projektů v Kazachstánu. „Pomoc potřebujeme okamžitě,“ zdůraznil Bunakov.

Server také připomíná, že se sice Kazachstán v lednu tohoto roku stal členem Euroasijské unie, ale Nazarbajev velmi ostře vystupoval proti tomu, aby byla v rámci uskupení přijata jednotná měna – rubl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…