Americké tajné služby mohou dál masivně sledovat občany. Zákon na omezení pravomocí neprošel

23.05.2015 9:55

Americký Senát v noci na dnešek zablokoval přijetí zákona o tajných službách, který by omezil pravomoci Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a zejména program masových a sběru dat z internetové a telefonické komunikace. Návrh zákona minulý týden schválila Sněmovna reprezentantů, ale republikánská většina v horní komoře Kongresu předem avizovala, že bude proti. Americké tajné služby se nyní mohou ocitnout ve vzduchoprázdnu, protože v Senátu se nenašlo dost hlasů ani na prodloužení dosud platného zákona, jehož účinnost vyprší 1. června.

Americké tajné služby mohou dál masivně sledovat občany. Zákon na omezení pravomocí neprošel
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Návrh zákona označovaného jako Freedom Act podpořilo 57 senátorů, pro jeho přijetí bylo ale potřeba 60 hlasů. Sněmovnou reprezentantů přitom zákon prošel hladce a podpořilo ho 388 kongresmanů, proti jich bylo jen 88.

Hlavním smyslem nové legislativní úpravy je výrazně omezit počet případů, kdy budou rozvědky moci shromažďovat údaje o komunikaci Američanů. Místo masového sběru dat se má sledování údajů o telefonátech a e-mailech omezit na jednotlivé případy lidí, kteří budou splňovat mnohem přesněji vymezené podmínky než dnes. Zákon je reakcí na předloňská odhalení Edwarda Snowdena. Bývalý bezpečnostní expert NSA informoval o rozsahu dat, které NSA shromažďovala, a vyvolal tak mezinárodní skandál.

Ačkoli na přijetí zákona intenzivně tlačil i prezident Barack Obama, vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell dal spolu s dalšími významnými republikány najevo, že je pro zachování stávajících pravidel. Ty umožňuje zákon známý jako Patriot Act přijatý po útocích z 11. září 2001, jehož platnost však skončí 1. června.

Senátoři se dnes snažili odhlasovat prodloužení původního zákona o dva měsíce, potřebnou většinu se ale v horní komoře najít nepodařilo. Vedení Senátu se proto dohodlo, že si zákonodárci o den zkrátí nadcházející prázdniny a že se vrátí do práce už 31. května, aby zvážili, jak vypršení platnosti zákona zabránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…