Ameriko, přidej, Rusko nás poráží, vyzývá český novinář. Jde o vážné věci

21.04.2015 12:51

Rusko v poslední době slaví se svými zbraněmi úspěchy i na světových trzích. Írán si od něj kupuje systémy protivzdušné obrany, stejně tak Čína. Rusko samo dokáže svými nemodernějšími systémy ovládat i vzdušné prostory svých sousedů. Podle komentátora Britských listů to neukazuje nic jiného, než že Západ ztrácí svou převahu i v této zásadní oblasti.

Ameriko, přidej, Rusko nás poráží, vyzývá český novinář. Jde o vážné věci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lidé vítali konvoj, někteří měli s sebou i americké vlajky

Jak Dolejší poznamenává, dlouholetá oficiální vojenská doktrína USA pracovala s konceptem „celospektrální převahy“. Ta měla obnášet „kumulativní účinek nadvlády v doménách vzdušné, pozemní, námořní, vesmírné a v informačním prostředí, jež dovoluje vést vševojskové operace bez účinné opozice nebo prohibitivního vměšování.“

Koncepce, že USA budou mít převahu nad svými protivníky ve všem, která zajišťovala bezkonkurenční nadvládu, se ale začíná hroutit. V situaci, kdy Pentagon šetří, kde může, se už prý ani neusiluje o její znovudosažení.

Celý komentář Karla Dolejšího ZDE

USA se proto vrací ke koncepci z doby studené války, která počítala s převahou sovětské konvenční armády. Dnes se prý tato strategie může hodit například v Pobaltí, kam by NATO docela určitě nebylo schopné sehnat tolik vojáků, kolik by případně mělo k dispozici Rusko. Jenže tato strategie kalkulovala s klíčovou rolí letectva. A to může být nyní vystaveno modernímu ruskému protileteckému systému.

„Přijít o nadvládu ve vzduchu a možnost neomezeně v něm působit neznamená pro západní armády jen ztrátu protizemní kapacity bojových letounů, ale také ztrátu podstatné části průzkumných kapacit, a to těch nejkvalitnějších,“ připomíná Dolejší. V tomto kontextu prý nevypadají šance na případnou obranu Pobaltí pro NATO vůbec růžově.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…