Analytici: Akciové trhy i dolar zareagují na předání moci v USA

08.11.2020 6:15

Akciové trhy i americký dolar budou nyní reagovat na dění kolem předání moci v USA, které nebude v rukavičkách. Shodli se na tom čeští analytici, které oslovila ČTK po zprávě amerických médií, že kandidát Demokratické strany Joe Biden byl zvolen prezidentem Spojených států. V ekonomice očekávají uklidnění mezinárodních obchodních vztahů, ale také vyšší daně a další tisk peněz vedoucí k vyšší inflaci. Prezident Donald Trump zprávu o Bidenově vítězství dále odmítá.

Analytici: Akciové trhy i dolar zareagují na předání moci v USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

„Trhy v zásadě správně toto očekávaly již od středy odpoledne, a proto akcie v zásadě po celém světě posilovaly. Sobotní zpráva tedy není překvapením, jen vydlážděním cesty k funkci,“ řekl ČTK analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Lze tedy podle něj čekat, že pozitivněji budou reagovat akciové trhy, kde očekávaná Bidenova politika zasáhne rychleji. Čeká tedy pondělní posilování německých a francouzských akcií. „Kurz zlata a dolaru by měl zůstat nezměněn,“ podotkl.

„Biden je pro americkou ekonomiku klidným přístavem, na rozdíl od rozbouřeného oceánu jménem Trump,“ připomněl analytik Starteepo František Bostl. Očekává od Bidena uklidnění vztahů na mezinárodni scéně, přistoupení k Pařížské dohodě a rozsáhlou podporu ekonomiky po pandemii covid-19. „Na druhou stranu chce ale také zvýšit zdanění firem a technologickým gigantům hrozí další regulace,“ zmínil Bostl.

Biden, coby levicový prezident, připravuje výraznou daňovou a rozpočtovou stimulaci, spojenou s významným tiskem měny, připomněl analytik Golden Gate CZ Marek Brávník. „Jinak řečeno, v období bezprecedentního tisku peněz, rostoucí inflace a hlavně reálných záporných úrokových sazeb, nás čeká další tisk peněz, ještě vyšší inflace, klesající dolar a skutečně vleklé období záporných reálných sazeb,“ sdělil.

Vítězství Bidena by ale mohlo, podle ekonomů, znamenat i snížení obchodních překážek v mezinárodním obchodě, což by české ekonomice pomohlo. Mohlo by, podle nich, také vést k obnovení jednání o transatlantickém partnerství TTIP mezi EU a USA.

„Volby v USA napoví, jakým směrem se bude ubírat mezinárodní obchod, což je pro malou a velmi otevřenou ekonomiku, jako je Česko, velmi důležité,“ upozorňuje analytik Deloitte David Marek. Pokud by se, podle něj, podařilo zvrátit tendenci k protekcionismu a zvyšování bariér v mezinárodním obchodu, ČR by z toho jen profitovala, zejména průmyslová, exportně orientovaná odvětví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…