Analytik Kotrba: Kalousek se strašně bojí. Zavírání teprve začalo

02.07.2013 10:02

Odpovědi politického a mediálního analytika Štěpána Kotrby na dotazy ParlamentníchListů.cz.

Analytik Kotrba: Kalousek se strašně bojí. Zavírání teprve začalo
Foto: Facebook.com
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Mohou být Kalouskovy výroky na prezidentovu adresu (prosazuje putinovský režim, zavádí poloprezidentský systém, jestli budou za Zemana ještě vůbec volby, co když si gosudar usmyslí a ani po předčasných volbách nebude respektovat jejich výsledky, to mu nesmí projít atp.) ve veřejnosti vnímány tak, že TOP 09 je tím nejlepším ochráncem parlamentní demokracie?

Ale vůbec ne. Kalousek má strach z toho, že někdo zjistí, co vše se na financích najde, a tak našel čerta na zdi. Helsinská onanie - vzývání "lidských práv" všude jinde než doma - skončila poté, co "demokratické" USA nezrušily Guantánamo, bombardují drony civilisty v půlce světa, podporují barevné revoluce podle příručky Gene Sharpa, odposlouchávají státy EU a svým vlastním občanům naordinovaly Patriot Act. Jako naprostá většina Rusů je ráda, že Jelcinův opilý systém, rozprodávající zemi cizincům a odmítající důchody i veteránům Vlastenecké války, skončil a byl nahrazen Putinem i za cenu zavření několika oligarchů, Česko na svého Putina teprve čeká.  Možná jako na Godota... A uvítá ho fanfárami, pokud zajistí elementární spravedlnost, vymahatelnost práva a tuneláře zavře. A jelikož jsme v Česku, ani je nikdo nemusí střílet.

Kalousek podlehl vlastní propagandě. Myslí si,  že korumpovatelný Parlament s důvěrou 20 % je tím, co tvoří demokracii. Ne. Tím, co tvoří demokracii, je, když namísto neschopných začnou vládnout schopní a i těm budou vládnout zákony.

To jsem neřekl já, ale před více než půl stoletím otec Lenky Procházkové, spisovatel Jan Procházka v knize Politika pro každého.

Do jaké míry může Miroslav Kalousek touto rétorikou (ohrožení demokracie) přitáhnout k TOP 09 "pravdoláskaře", zelené apod.?

Nemůže. Čtyřkoalici nelze slepit z doktrinářů ultrakonzervativních (Institut Sv. Josefa, DOST a další katolické přílepky k TOP 09) a doktrinářů liberálních (cenově nesmyslná podpora obrany proti pochybenému globálnímu oteplování, biomasy, fotovoltaického byznysu, kůrovce, neomezené imigrace cizinců mimo EU a jejich povinné integrace do společnosti ap.) i ultraliberálních. To prostě nejde dohromady.

TOP 09 budou podporovat "vlastenci" z ultrapravice a neonacisté. Ve jménu Boha katolického. Budou ji podporovat zpracovatelé zemědělských produktů a pozemkoví vlastníci - ale těch moc není. Mýtus spícího mudrce, knížete pankáče, odvane realita.

Mohou jeho vyjádření mobilizovat studenty, kteří volili Karla Schwarzenberga, a jakou kampaň by bylo třeba pro ně nastavit?

Dají. Jediní, kteří uvěří v mýtus čerta na zdi KSČ, "hrozbu komunismu" a její ztotožnění s "hrozbou okupantů z Ruska" jsou ti, kteří nezažili minulý režim. Na ty dlouhodobě působí "vzdělávací" propaganda a ztotožňování putinovského Ruska s Brežněvovým Sovětským svazem. Na pamětníky ne. Ti rozlišují velmi ostře. 

Ať už patřili mezi jeden a půl milionu komunistů a nebo ne. Těch, kteří byli "proti" a proti i právem, byla naprostá menšina.

Může TOP 09 na této antizemanovské rétorice sbírat voliče i u ODS?

U Mirčiny nostalgické antikomunistické skupinky, ne u pragmatické podnikatelské většiny. Ta bude volit SPOZ - ne pro programovou blízkost, ale jako pro jejich peněženky nejmenší zlo. Po zklamání z hloupé pravice, která ani nezmenšovala daně (protože to nejde), ale ani neomezila byrokracii.

Pokud budou až řádné volby v květnu příštího roku, mohla by případná protizemanovská hysterie dát zapomenout na to, s čím si lidé TOP 09 často spojují – Drábkovo počínání na MPSV, Hegerovo ve zdravotnictví, Bessera a Hanákové na kultuře a velmi neoblíbeného ministra financí Kalouska?

To bude záležet na práci kabinetu a na tom, jak bude komunikovat kostlivce, které najde ve skříni. Ale nemyslím si,  že  to bude trvat tak dlouho. Volby bych viděl já osobně mimořádné - v říjnu. Stačí ještě několik zavřených senátorů a poslanců koalice, případně náměstků ministrů či ředitelů a členů správních rad státních podniků.

Uvědomte si, že Ištvan začal, ale ještě neskončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…