Andrej Babiš: Nic nefunguje a jenom vyhazujeme peníze. Bez Ruska to nepůjde.

23.09.2015 14:44

Ministr financí Andrej Babiš na brífinku po zasedání vlády nešetřil kritikou na adresu Evropské unie ohledně jejího řešení uprchlické krize. Podle něj jsme už dávno měli zavřít schengenský prostor a hlavně utvořit společný rozpočet, ze kterého půjdou finance na konkrétní projekty.

Andrej Babiš: Nic nefunguje a jenom vyhazujeme peníze. Bez Ruska to nepůjde.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Nejprve Babiš na ČT24 shrnul vládní jednání o státním rozpočtu, se kterým je navýsost spokojen, jelikož se mu podařilo „udržet deficit“. Hovořil také o nutnosti zvýšení rozpočtu pro Ministerstvo vnitra, který vzrostl „až o dvě miliardy“, a také pro armádu. Uvedl, že se jednalo o nutné kroky z bezpečnostních důvodů.

Po krátkém shrnutí se však jal ostře kritizovat rozhodnutí Evropské unie o povinných kvótách na přerozdělení uprchlíků. „Evropská unie nepochopila, že je potřeba nejdřív uzavřít schengenský prostor,“ spustil Babiš a konstatoval, že nefungují konvence. „Ti lidé se podle toho nechovají,“ podotkl a položil si otázku, jak k tomu vlastně došlo a proč právě teď. Podle něj za tím jsou dvě věci. První jsou pašeráci, kteří „zjistili, že je to dobrý byznys“, a druhou pak je politika německé kancléřky. „A hlavně proto, že je pozvala paní Merkelová. Teď, je znovu pozvali. Ty kvóty jsou vlastně pozvání.“ Babiš se pak řečnicky ptal, kam vlastně jdou ty peníze, které EU posílá na pomoc uprchlíkům a jednotlivým zemím EU. 

„Frontex nefunguje, jsou to vyhozené peníze,“ odsoudil Babiš práci agentury pro správu vnějších hranic EU a rozebral situaci přímo v Sýrii. „Pokud dneska Rusko tam stěhuje svoje vojska a Američané netrvají na tom, aby Asad skončil hned,“ uvažoval Babiš nad budoucím postupem EU v syrském konfliktu, „Sýrii bez Ruska nevyřešíme.“

„Takže bohužel politici nerozhodují racionálně a pragmaticky, ale rozhodují podle toho, jaká je jejich politická situace doma,“ uzavírá svoje připomínky ministr financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…