Andrej Babiš a dotěrná studentka. Ty brďo, bordel a nakonec ministr mluvil o kandidatuře na Hrad

17.03.2015 18:12

REPORTÁŽ Studenti Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava "grilovali" vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten musel reagovat na nařčení, že své vize nedokáže dotáhnout do konce, či na dotaz, zda mu nevadí sedět ve vládě s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) kvůli privatizaci OKD. Babiš zde také vyloučil svou kandidaturu na prezidenta.

Andrej Babiš a dotěrná studentka. Ty brďo, bordel a nakonec ministr mluvil o kandidatuře na Hrad
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš diskutoval se studenty VŠB-TU Ostrava

Do auly Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava přišlo v pondělí asi tři sta studentů. Krátce po půl druhé dorazil i ministr financí Andrej Babiš v doprovodu ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) a rektora univerzity Ivo Vondráka, který diskuzní setkání moderoval. Na úvod ministr financí hovořil o potřebě mít dlouhodobou vizi pro Českou republiku, podobně jako Jan Antonín Baťa, který ve své vizionářské knize s názvem Budujeme stát pro 40 000 000 uvádí, jak by mohlo celé Československo dosáhnout ještě vyšší úrovně. Babiš chce zhruba do roka zorganizovat konferenci, která se bude věnovat strategii vývoje země do roku 2040.

Studentka: Máte spoustu vizí, ale dotažení do konce pokulhává

Na to v diskuzi reagovala studentka místní univerzity Šárka Nedělová. "Pane ministře, mně se zdá, že máte spoustu vizí, ale dotažení do konce poněkud kulhá,“ řekla a popsala problematiku dotačních programů na energetické úspory, u nichž podle ní nejsou dosud známy podmínky. "Máme projekční firmu na snižování energetických úspor, přijde majitel bytového domu, dá nám starou projektovou dokumentaci, řekne, že chce návrh na snížení energetické náročnosti, ale chce to udělat tak, aby mohl čerpat dotace. My samozřejmě žádný návrh udělat nemůžeme, protože neznáme vůbec žádné technické podmínky,“ sdělila. "Pořád nás zvete na semináře, tam dostaneme chlebíčky, zákusky, kafíčko, a když se zeptáme na konkrétní věci, ke konkrétním programům, tak jen slyšíme: Nevíme, neznáme, není dojednáno,“ dodala.

Babiš: Zapomněla jste na Ratha, jak ho chytli s krabicí?

"To jste mě fakt pobavila, když jste říkala, že mám vize a nemám koncovku. Právě naopak. Já jsem známý tím, že mám tu koncovku, vážená paní kolegyně. Já jsem v lednu 1993 měl čtyři zaměstnance a udělal jsme z toho největší českou firmu, která zaměstnává 35 tisíc lidí, podniká na celém světě, má 230 miliard. A měl jsem také vizi s hnutím 2. září 2011, když jsem se koukal na Klause v televizi, tak jsem si řekl: Tak toto musím změnit. No, něco jsem udělal. Také jsem říkal, že udělám noviny, udělal jsem noviny. Jenže vy netušíte, jak funguje tento stát. Přijďte na stáž ke mně a já vám to ukážu. Ale vezměte si předtím dva týdny dovolené,“ reagoval Babiš.

To ale nebylo všechno. Babiš následně popsal, v jaké situaci přišlo jeho hnutí do vlády. "My jsme byli jediná země v Evropě, která neměla zákon o státní službě. Zastavili nám všechny programy. Vy nevíte, že jsme nejhorší v čerpání evropských peněz v Evropě? Vy nevíte, že jsme měli v Evropě nálepku, že jsme nejzkorumpovanější? Proto jsme nečerpali deset miliard. A ten Brabec, když přišel do toho bordelu na Ministerstvu životního prostředí, tak tam bylo patnáct miliard nečerpaných a stáhl to na nulu,“ bránil se Babiš. "Jste úplně mimo,“ vzkázal studentce a publikum zatleskalo. "Máme v Bruselu nejhorší pověst. Kolik bylo zastavených programů kvůli korupci? Zapomněla jste na Ratha, jak ho chytili s krabicí?“ pokračoval Babiš a lidé řvali smíchy. "Tenhle stát funguje absurdně, nelogicky a my to měníme,“ dodal vicepremiér s tím, že poprvé v životě pracuje pro firmu (stát), která prodělává každý rok. Podle něj nás ničí byrokracie a nesmyslné zákony a on jako ministr financí prý už ušetřil stovky milionů korun.

Po chvíli chtěla studentka ještě reagovat. Rektor univerzity ji utnul. Babiš ji pak znovu pozval do Prahy na setkání s ministry hnutí ANO, ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem. "Já nejsem politik, který má odpověď na všechno, jak jste všichni zvyklí. Můj systém řízení je ten, že si najdu šikovnější lidi, než jsem já. Naučil jsem se, že jedna a jedna jsou dva a s tím jsem si vystačil celý život,“ doplnil předseda hnutí ANO.

Výběr daní a překvapení ve funkci

Následující dotaz se týkal výběru daní. "Když pořád slibujete lepší výběr daní, jak je možné, že se podle Ministerstva financí od počátku tohoto roku vybralo o deset miliard méně než v loňském roce?“ ptal se student. Podle Babiše to bylo mimo jiné kvůli spotřební dani z tabáku. Obchodníci se totiž předzásobili v souvislosti se zvýšením daně. Rozpočet sklouzl v únoru i kvůli vratkám DPH.

Další tazatel chtěl vědět, co Babiše nejvíc ve funkci ministra financí překvapilo, ať už pozitivně či negativně. "Pozitivně mě nepřekvapilo vůbec nic,“ řekl Babiš a pobavil tím přítomné v aule. Podle něj je velký rozdíl mezi tím, co říkají politici v médiích a co říkají při jednání. Poté připomněl ztížené podmínky v prosazování programu kvůli koalici. "Vždycky jsem říkal, že je lepší mít většinový systém, jak je to ve Spojených státech. Nicméně si myslím, že vláda je určitě kvalitativně lepší, než to bylo předtím, a hlavně, že se přestalo tak brutálně krást. Že už neřídí stát kmotr přes milenku premiéra,“ dodal.

Ty brďo, vadí mi to, ale co mám dělat?

Poté byla řeč o privatizaci OKD. "Tu řídil premiér, váš šéf, Bohuslav Sobotka, a mě by zajímalo, jestli vám někdy vysvětlil zákulisí privatizace a její zajímavý průběh?“ zeptal se jeden ze studentů. "O tom my se nebavíme,“ řekl Babiš. Po chvíli diskuze se student znovu zeptal: "Vám nevadí, že s člověkem, který stál za tímto obrovským tunelem, sedíte v jedné vládě a šéfuje vám?“ Babiš hned odpověděl: "Ty brďo, vadí mi to, ale co mám dělat?“ řekl a publikum přiměl znovu vyprsknout smíchy. "Když se budeme hádat v rámci koalice, tak všichni budou naštvaní, že se hádáme. Musím to nějak přetrpět a možná přijde čas, kdy o tom zase budu mluvit a napíšu memoáry o tom, jak to bylo v politice a vydělám balík peněz,“ řekl dále a znovu připomenul, že nikdy nechtěl být politikem.

Nebudu kandidovat na prezidenta, řekl Babiš

V závěru setkání se také hovořilo o Babišově kandidatuře na prezidenta. Student citoval Babišova slova ze sociální sítě Twitter, kde se již ministr vyjádřil záporně ke své případné kandidatuře. "To, že nepůjdete do politiky, jste také říkal a kde jste? Můžeme se v roce 2018 těšit na takového prezidenta?“ ptal se student. "Je pravda, že před parlamentními volbami jsem říkal plno nesmyslů, protože jsem nevěděl, do čeho jdu. Na prezidenta určitě nebudu kandidovat. Jak je známo, já nejsem žádný rétor a ta funkce by mě neuspokojovala. Pan prezident se vyjadřuje ke všemu, stříhá pásky, chodí všude a já jsem spíš člověk, který byl v soukromém životě zvyklý na to, že co jsem řekl, to jsem i udělal," uvedl s tím, že ve funkci ministra je to podstatně složitější. 

Chvíli se ještě diskutovalo o navýšení počtu strážníků ostravské městské policie či nutnosti zvyšovat výdaje na obranu. Diskuze se studenty trvala asi hodinu a půl. Po ní vicepremiér navštívil ještě Štěrkovnu Hlučín a tím zakončil svou dvoudenní návštěvu Ostravska.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…