Andrej Babiš by teď vyhrál volby. A ODS by nebyla ani ve sněmovně

27.11.2013 16:50

Volby do Poslanecké sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO 2011 o půl procenta před ČSSD. Na třetím místě je KSČM. Do Sněmovny by se dostala ještě TOP 09, KDU-ČSL a Úsvit přímé demokracie. ODS by získala čtyři procenta hlasů a nepřekonala by tak pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Andrej Babiš by teď vyhrál volby. A ODS by nebyla ani ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Hnutí ANO by nyní získalo 24,5 procenta hlasů, sociální demokraty by volilo 24 procent lidí. Rozdíl mezi oběma stranami je tedy v mezích statistické odchylky. Její výši CVVM v průzkumu neuvedlo, u velkých stran je ale obvykle tříprocentní a u malých jednoprocentní. Třetí komunisté by získali 18 procent hlasů.

TOP 09 by dalo hlas jen devět procent lidí

Další strany už mají od první trojice veliký odstup. TOP 09 by nyní volilo devět procent lidí, lidovci by získali sedm procent hlasů a pro Úsvit přímé demokracie by se rozhodlo sedm procent voličů. Kromě ODS by neuspěla také Strana zelených se třemi procenty, Piráti se ziskem 2,5 procenta a Svobodní s jedním procentem hlasů.

K volbám by šlo 63 procent lidí. Naopak 32 procent Čechů by určitě nevolilo, pět procent dotázaných není rozhodnuto. U říjnových voleb do Sněmovny byla volební účast 59,5 procenta.

Průzkum CVVM se uskutečnil od 11. do 18. listopadu a zúčastnilo se jej 981 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…