Andrej Babiš na koni: Státní dluh klesl. To se nepovedlo od roku 1995

17.12.2014 16:33

Státní dluh Česka se podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) letos sníží meziročně o zhruba 20 miliard korun. Klesne tak poprvé od roku 1995. Na konci roku má státní dluh činit 1,663 bilionu korun. Babiš to řekl dnes na Pražském hradě na společné tiskové konferenci s prezidentem Milošem Zemanem.

Andrej Babiš na koni: Státní dluh klesl. To se nepovedlo od roku 1995
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman v listopadu v debatě o hospodářské politice vyzval ke snižování státního dluhu o deset až 20 miliard korun ročně. Ke konci září činil státní dluh 1,683 bilionu korun a podle dřívějších slov Babiše se výše dluhu v následujících letech nezvýší.

ČR má nejlepší rating ze zemí střední a východní Evropy

Na společné tiskové konferenci také Babiš se Zemanem společně nůžkami znehodnotili státní dluhopis v hodnotě čtyř milionů korun, což byl symbolický příspěvek Miloše Zemana ke snížení státního dluhu. Při té příležitosti Babiš podotkl, že v současnosti připadá na každého občana ČR dluh ve výši 160 tisíc korun. Babiš vyzdvihl, že rating naší země je nejlepší ze států střední a východní Evropy.

Prezident podepíše zákon zvyšující platy ústavních činitelů o 2,9 %

Zeman odmítl odpovědět na otázku, zda podepíše zákon o DPH, který nyní Senát vrátil sněmovně. „K zákonům se vyjadřuji až tehdy, když znám jejich konečný výsledek,“ uvedl prezident s tím, že až se zákon s pozměňujícími návrhy dostane na pořad jednání sněmovny, tak se k novele o DPH vyjádří. Babiš k tomu uvedl, že senátní pozměňující návrh byl vlastně návrhem Ministerstva financí a že doufá, že jej celá koalice podpoří.

Zeman také potvrdil, že podepíše zákon, který od příštího roku zvyšuje platy ústavních činitelů o 2,9 %.

Zeman: Pokles hodnoty rublu je překonatelný otřes

Novináři se prezidenta ptali i na jeho názor na současný prudký pokles hodnoty rublu a zda to nebude znamenat destabilizaci Ruska. Zeman se toho neobává, podle něj je to překonatelný otřes. Doufá také, že na Ukrajině skončí občanská válka. Přivítal prohlášení obou stran ukrajinského konfliktu o tom, že podporují decentralizaci.

Myslí si ale, že i když má Ukrajina zájem o vstup do NATO, že dlouho ještě zůstane neutrálním státem. „Dovozuji to z prohlášení německého ministra zahraničí, který vstup Ukrajiny do NATO odmítl,“ podotkl k tomu Zeman. Zmínil také termín „finlandizace Ukrajiny,“ za který byl často kritizován. Poukázal na to, že s návrhem finlandizace Ukrajiny jako první přišel bývalý poradce amerického prezidenta Jimmyho Cartera a zároveň jeden z nejuznávanějších politologů světa Zbigniew Brzezinski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…