Andrej Babiš odhalil pravý cíl své strany: Pokud neuděláme nějaké průsery, tak...

03.10.2013 9:32

REPORTÁŽ V Liberci proběhl mítink ambiciózního politického hnutí ANO. Přijel i velký šéf Andrej Babiš. „Dospěl jsem někdy v roce 2010 k názoru, že jestli naše země bude takhle fungovat, nedopadne dobře. Jsme nejrychleji zadlužující se země v Evropě. Za 14 let budeme tímto tempem v situaci, jako je dnes Řecko,“ zdůraznil lídr ANO.

Andrej Babiš odhalil pravý cíl své strany: Pokud neuděláme nějaké průsery, tak...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš na mítinku

Za vinu tento stav dává klíčovým parlamentním stranám. „ČSSD a ODS děkujeme za úspěšnou dvacetiletou cestou někam... Víte kam,“ ironicky glosoval. Nešetřil ani „populárního“ Miroslava Kalouska. „Zavedl zemi do šílených dluhů,“ zdůraznil.

Právě Kalousek podle představitelů ANO v poslední době na jejich  hnutí nejvíce útočí. „Má totiž životní sen, že se stane vůdcem pravice. A teď se bojí, že mu ho Babiš vyfoukne. Kalousek udělá absolutně všechno, aby tomu zabránil,“ domníval se Martin Komárek, jednička hnutí v Libereckém kraji.

„Politické hnutí ANO je skutečná alternativa k parlamentním stranám, které nás několikrát obelhaly, podvedly a posléze bohužel i okradly. To my dělat nebudeme,“ příslíbil Komárek. S vítězstvím v těchto parlamentních volbách však ještě nepočítají. „Pokud neuděláme nějaké průsery, můžeme vyhrát za čtyři roky,“ zadoufal Babiš.

Odvádíme daně a pak vidíme ty zlodějny

Liberecké zábavní centrum Babylon hostilo po týdnu další velký politický mítink. ČSSD a její předseda Bohuslav Sobotka přilákali slušnou návštěvu, ale Babišovo ANO je výrazně trumflo. Sál praskal ve švech. V přední řadě se usadil například známý kreslíř a předtím sáňkař Petr Urban. Ještě větší překvapení čekalo na návštěvníky na pódiu. Kromě očekávaných tváří se na něm objevil i úspěšný a v regionu velmi známý jablonecký podnikatel a donátor Dalibor Dědek. Ten ve svém projevu vysvětlil, proč bude volit ANO. „Naše firma odvádí stamiliony na daních. A pak poslouchám v televizních zprávách, jak kvůli zlodějně jdou tyto peníze vniveč,“ zdůraznil.

Dědek dlouhá léta volil ODS. „Ale od dob pana Topolánka jsem měl velký problém se k tomu donutit. Nakonec jsem dospěl do situace, že vlastně nevím, koho budu volit,“ uvedl své dilema, kterým v poslední době prošlo hodně pravicových voličů. „Jestli naše země někoho potřebuje ve vedení státu, jsou to dobří hospodáři, kteří dokážou s penězi nakládat. Protože naše hospodářství mi přijde jako nádoba, která má spoustu děr,“ vypozoroval poměrně známý a smutný fakt.

„Pana Babiše sice osobně neznám, ale smekám před každým, kdo dokáže řídít takhle velkou firmu. Velmi rychle se ukáže, jestli je ten člověk schopný, poctivý a pracovitý. Proto jeho hnutí budu volit,“ vysvětlil Dědek. „Stát by se měl řídit jako firma. Neměl by utrácet víc, než vydělá,“ vyjádřil své přesvědčení jablonecký podnikatel.

Michálek a Jourová – podobné osudy

Mezi podporovatele Babišovy strany patří i senátor Libor Michálek, který se proslavil tím, že poukázal na korupci na Ministerstvu životního prostředí koncem roku 2010. Za což byl „spravedlivě potrestán“ a odvolán ze své funkce. „Pana Babiše si vážím hlavně proto, že se několikrát zastal těch, kteří ve státní správě upozornili na korupci a byli vyhozeni. Dokonce jim nabídl zaměstnání,“ upozornil.

Neblahé zkušenosti s křivým obviněním má i místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová. „Tento stát není právní. Byla jsem potrestána za to, že jsem na Ministerstvu pro místní rozvoj pracovala podle pravidel. Stát se mnou zatočil,“ konstatovala. Po této zkušenosti začala studovat práva, aby se uměla sama bránit.

Parlamentní strany nás obelhaly, podvedly a posléze i okradly

Lídrem ANO v Libereckém kraji je Martin Komárek, bývalý prestižní novinář. „ANO je skutečná alternativa k parlamentním stranám, které nás několikrát obelhaly, podvedly a posléze bohužel i okradly. To my dělat nebudeme,“ přislíbil.

„Byl jsem novinářem. Snažil jsem se odhalovat, jak politici neplní své sliby, případně lžou a kradou. Byla to úžasná práce, ale po dvaceti letech jsem zjistil, že sice mám svobodu slova i své čtenáře, ale to je tak všechno. Že nemohu nic změnit. Proto jsem se rozhodl, že se pokusím s Andrejem Babišem a dalšími báječnými lidmi z ANO o husarský kousek. Že politiku, kterou ovládají přes dvacet let stále stejní lidé, změníme,“ sdělil a vzpomněl na svého otce Valtra Komárka. „Táta byl více nalevo, já napravo. Ale ke konci jeho života jsme se shodli, že vlastně nezáleží na tom, jestli jste nalevo, či napravo, ale zda jste slušný a hodný člověk,“ objasnil Martin Komárek.

Tuto zemi řídí dvacet let stále stejní lidé

Na závěr vystoupila se svým proslovem hlavní hvězda večera Andrej Babiš. „Dospěl jsem někdy v roce 2010 k názoru, že jestli naše země bude takhle fungovat, nedopadne dobře. Jsme nejrychleji zadlužující se země v Evropě. Za 14 let budeme tímto tempem v situaci jako Řecko,“ zdůraznil lídr ANO.

Anketa

Budete volit ANO 2011?

16%
66%
hlasovalo: 6842 lidí
Dospěl nakonec k názoru, že jedinou možností, jak něco účinně změnit, je jít do parlamentních voleb. „Nejdříve jsem se snažil přesvědčit Karla Janečka, který se nebál založit nadační fond proti korupci a pojmenoval kmotry, kteří tady kradou. Ale on nechtěl jít do politiky,“ zavzpomínal.

Nyní už jeho hnutí zažívá veliký boom a patrně se stane největším překvapením voleb. „Máme šanci být změnou,“ domníval se Babiš. „Tuhle zemi řídí stále stejní lidé, kteří ji zprivatizovali. ČSSD a ODS, Klaus a Zeman - ti tu jsou přes dvacet let,“ upozornil.

Podle něj je potřeba změna volebního systému na většinový. „V tom případě by někdo vzal zodpovědnost za vládnutí,“ zmínil. Je podle něj potřeba odpolitizovat Nejvyšší kontrolní úřad, státní zástupce, policii. „Jsme jediní v Evropě, kdo nemá zákon o státní službě,“ podivil se Babiš.

Kalousek zavedl zemi do šílených dluhů

Největší problém má s Babišovým hnutím podle jejich názoru exministr financí Miroslav Kalousek. „Má totiž životní sen, že se stane vůdcem pravice. Že se ODS upozadí a jeho TIOka se stane tou zásadní pravicovou stranou. A my ho nyní začínáme ohrožovat. Kalousek se bojí, že mu Babiš tento sen vyfoukne. Je schopen absolutně všeho, aby tomu zabránil,“ domníval se Martin Komárek. „Populárnímu“ Kalouskovi se ve svém proslovu věnoval i Babiš. „Dovedl zemi do šílených dluhů,“ upozornil.

A vyjmenoval mafie, které dle něj v naší zemi působí. „Měli jsme díky Topolánkovi justiční mafii, pak je tu mafie konkurzní a exekuční. Proč je exekutor cizí firma, proč to není státní zaměstnanec. Kdo to tu zavedl. No zločinec Pavel Němec,“ vzpomenul Babiš na exministra spravedlnosti a bývalého předsedu Unie svobody, který se neblaze proslavil případem katarského prince.

Andrej Babiš příliš nepočítá s tím, že by tyto volby jeho hnutí vyhrálo. „Ale můžu slíbit, že budeme pracovat a snažit se, dobudujeme hnutí. A pokud neuděláme nějaké průsery, za čtyři roky můžeme volby i vyhrát,“ zadoufal šéf politického hnutí.

Pravicové strany, které vládly, mě šíleně zklamaly

Na mítink do Babylonu přišel i Liberečan Václav. „Jsem drobný podnikatel. Dřu, poctivě platím daně, a když vidím, jak se tu pak krade, mám vztek. Pravicové strany, které tu vládly, mě šíleně zklamaly. Byly jenom penězovodem pro spřízněné podnikatelské skupiny. Je potřeba tento tok peněz zastavit. Budu volit Babiše. Sice žádnou stoprocentní záruku nemám u nikoho, ale horší, než co předvedli ti, co byli u moci teď, to snad ani být nemůže,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …