Andrej Babiš přispěje va výstavu Expo 2015

27.02.2013 8:09

O reputaci České republiky na milánské světové výstavě EXPO 2015 se částečně postará miliardář a podnikatel Andrej Babiš. Rozhodl se totiž zaplatit třetinu nákladů na vybudování českého pavilónu. Ten by prý proto mohl vypadat jako Čapí hnízdo, což je součást podnikatelovy ekofarmy na Benešovsku. Ve hře je ale také varianta ve stylu hi-tech, která by byla inspirovaná architekturou Kaplického.

Andrej Babiš přispěje va výstavu Expo 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babišova motivace účastnit se na výstavě je podle deníku Právo zřejmá, EXPO 2015 bude totiž věnováno potravinám. Hlavním heslem výstavy je „Potraviny pro planetu, energie pro život“. Česká expozice nese pracovní název „Laboratoř života“.

Spoluúčast

Poprvé v historii donutila ekonomická situace stát k tomu, že většinu financí budou muset dostat soukromé firmy, které se budou chtít prezentovat. „Rozměr projektu koordinovaného spoluinvestováním veřejného a soukromého sektoru nemá v české legislativě precedens,“ uvádí zpráva generálního komisaře české účasti na výstavě F. Potužníka, kterou má k dispozici Právo.

Celkem by měla účast na EXPU stát 350 milionů korun. Většinu z těchto peněz bude muset někdejší mluvčí Topolánkovy vlády a mluvčí předchozí výstavy v Šanghaji Potužník sehnat sám. Od státu dostane jen 71 milionů, které zbyly z minulé výstavy.

Právo uvádí, že vedle Babiše by mohla nemalou sumou přispět také developerská firma CTP Invest, která je nástupcem hranického Philipsu. O partnerství se jedná také s Jihočeskou univerzitou a libereckým IQ Parkem.

Pivovar Staropramen chce dát pět milionů na restaurační zařízení, které bývá v českých pavilónech velkým lákadlem. Společnost Pivo Praha hodlá za tři miliony postavit minipivovar. Samotné hlavní město Praha má zájem vybudovat restauraci Stará Praha za patnáct milionů.

Pěti miliony chce přispět i Ústav organické chemie a biochemie AV ČR. Výrobce nanotechnologií Nafigate nabízí dva miliony. Výrobce veterinárních léčiv AgroBio dá rovný milion, stejně jako pražská zoo.

Boj o pozemky

Česká republika by o přesné formě účasti měla rozhodnout co nejdříve. O nejlepší pozici na výstavišti se bojuje, tři čtvrtiny pozemků jsou už rezervovány. Česká republika zatím hraje o čtyři pozemky. Nejzajímavější z nich je pozemek u centrálního kříže výstaviště, kde pro ČR může sehrát roli to, že české pavilony patří tradičně k těm nejúspěšnějším, a také to, že jeho součástí bude restaurace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pozdvižení na síti. VIDEO: Muslimové slaví volební úspěchy v britských volbách

16:24 Pozdvižení na síti. VIDEO: Muslimové slaví volební úspěchy v britských volbách

Ve Velké Británii proběhly ve čtvrtek komunální volby. Voleno bylo přes 2500 místních zastupitelů a …