Andrej Babiš sdělil, jak je to nakonec s jeho rezignací. A nadával při tom

28.07.2014 10:25

Rozhovor na zhruba tři čtvrtě strany poskytl pondělním Lidovým novinám ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vyjádřil se ke svému výroku z minulého týdne, kdy naznačil, že by mohl rezignovat na post ministra, kritizoval stav státní správy, vysvětlil jeden ze svých volebních sloganů a řekl, co si myslí o poslanci Milanu Urbanovi (ČSSD).

Andrej Babiš sdělil, jak je to nakonec s jeho rezignací. A nadával při tom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš odmítl, že by uvažoval o rezignaci na post ministra financí, jak před několika dny naznačoval. „Dokud cítím podporu lidí, kteří mě volili, tak se budu politicky angažovat,“ uvedl.

Ve státní správě často dělají lidé, kteří by se jinak neuživili

Kritizoval stav ve státní správě, která je podle něj „prolezlá“ politickými nominanty, což jsou podle něj často lidé, „kteří by se v normálním životě stěží uživili“.

Podstata řízení státu jako firmy je...

Vyjádřil se i k jednomu ze svých předvolebních sloganů, podle něhož chtěl řídit stát jako firmu. „Stát by šlo řídit jako firmu, a to v případě většinového systému či jednobarevné vlády.“ Odmítl ale, že řízení firmy je jen o honbě za ziskem. S takovým postupem by se podnikatel daleko nedostal. „V jedné skupině máte firmy, které vydělávají peníze, a víte, že jejich výdělek můžete použít na firmy, které v určitém období nevydělávají, protože se jim z nějakých důvodů zrovna nedaří,“ uvedl s tím, že takto peníze nejsou vyhazovány, ale investovány do firem tak, aby se jim za nějaký čas zase dařilo. „To je i podstata řízení státu jako firmy, aby byl řízen ve prospěch občanů,“ konstatoval s tím, že někteří politici šli do politiky stejně jako někteří podnikatelé do byznysu jen za rychlým výdělkem. A naznačil, že s takovou motivací přistupují nyní někteří politici k různým obstrukcím.

Opozice se k zákonu vyjadřuje až před kamerami

K obstrukcím opozice ohledně služebního zákona uvedl, že až bude opozice u vlády, může přece parametry služebního zákona změnit. Přiznal ale, že opozice může dál blokovat přijetí zákona o státní službě a že se k němu může vyjadřovat. „Já mám ale pocit, že se k němu vyjadřuje až před kamerami ve sněmovně, přitom šancí měla dost ve výborech a podobně, a to nemluvím o těch osmi letech, kdy byli ODS a pan Kalousek u moci.“

Poslanec Urban má špatnou pověst

Okomentoval i návrh sociálnědemokratického poslance Milana Urbana, který minulý týden ve středu poprvé ve sněmovně prosadil snížení spotřební daně na pohonné hmoty před tím, než toto rozhodnutí poslanců v novém hlasování v pátek bylo zrušeno. Podle Babiše má Urban všeobecně špatnou pověst. „Všeobecně se ví, že když byl ministr, tak jeho rezort řídil lobbista ČEZu Vladimír Johanes, pan Urban patřil do tzv. toskánské party, podle Blesku nosil na jachtu pizzu označenou iniciálami M. T. a M. D., to aby je pánům Topolánkovi a Dalíkovi náhodou neprohodil,“ připomněl ministr financí s tím, že v roce 2009, tedy v ten samý rok, kdy Urban nosil pizzy, se podle HN zasloužil o prodloužení bezplatných emisních povolenek pro energetické společnosti za 70 miliard korun. Zejména pak ve prospěch ČEZu. „Že byl na jachtě Martin Roman, je samozřejmě jen shoda náhod,“ dodal Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …