Andrej Babiš se chystá spáchat masovou vraždu, ohromil předseda

15.05.2014 15:22

Ministerstvo financí vedené předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem navrhuje výrazná omezení pro živnostníky využívající daňové paušály. Dotkne se to zejména těch, kteří pracují v rámci tzv. švarcsystému. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Předseda Věcí veřejných Jiří Kohout ministerský návrh ostře kritizoval. Podle něj zlikviduje statisíce živnostníků a rozšíří řady nezaměstnaných.

Andrej Babiš se chystá spáchat masovou vraždu, ohromil předseda
Foto: VV
Popisek: Předseda Věcí veřejných Jiří Kohout

Návrh, který Ministerstvo financí poslalo do připomínkového řízení, počítá s tím, že by si už OSVČ využívající paušály nemohly odečítat z daní základní slevu na poplatníka, tedy až 24 840 korun ročně. Nárok na slevu by ale neztratili ti, kteří mají součet dílčích základů daně s využitím paušálů nižší než 50 procent celkového základu daně.

Na druhou stranu se podnikatelům vrátí možnost využívat daňové slevy na dítě a vyživovanou manželku.

Další navrhované omezení pak má rozšířit dosavadní „stropy“. U činností spadajících do paušálů ve výši čtyřicet a třicet procent, což jsou svobodná povolání, autorské honoráře či příjmy z pronájmu, lze paušály využít pouze u příjmů nepřesahujících dva miliony korun ročně. Podle návrhu se má nově dvoumilionový strop rozšířit i pro šedesátiprocentní paušály, tedy neřemeslné živnosti. „Pokud budou mít živnostníci tržby přes dva miliony, museli by místo šedesátiprocentních paušálů prokazovat skutečné náklady s využitím účtenek a faktur,“ uvedl server.

V případě, že změny schválí vláda a Parlament, zdaňovaly by se živnostníkům  příjmy za období od ledna 2015. Daňové přiznání za rok 2014 by se tedy řídilo předpisy stávajícími.

Podle serveru výdajové paušály využívá už více než polovina podnikatelů. Loni jich bylo více než půl milionu, tedy 52 % všech OSVČ. Nejvíce z nich využilo právě šedesátiprocentní výdajový paušál, více než 325 tisíc.

Šéf Věcí veřejných: Babiš úplně rezignoval na pravicovou politiku

Návrh Ministerstva financí ostře kritizoval předseda Věcí veřejných Jiří Kohout. „Jedná se o regulérní masovou vraždu několika set tisíců spoluobčanů,“ uvedl dnes Kohout.

Vadí mu, že OSVČ využívající paušály by si už nemohly nově odečítat z daní základní slevu na poplatníka, tedy až 24 840 korun ročně. „Modelově použijeme osobu, která vydělávala měsíčně 30 tisíc korun. Ta dosud neplatila žádný doplatek na dani. Od roku 2015 už však bude odvádět ročně 21600 Kč, tedy v podstatě skoro jeden měsíční plat.“

Tímto krokem dává podle Kohouta ministr financí Andrej Babiš veřejnosti signál, že se prostě nevyplatí podnikat. „Jestli očekává, že menší firmy nabídnou svým stávajícím fakturantům řádnou pracovní smlouvu, tak je opravdu na omylu, protože by to celou řadu firem přivedlo k bankrotu.“

Ministr financí si podle šéfa VV neuvědomuje úskalí osob samostatně výdělečně činných. „OSVČ nemá jistotu práce, nemá nárok na odstupné a problém nastává i v případě delší nemoci. Když to zestručním, většina OSVČ v podstatě dnes neví, zda bude mít zítra práci. Tyto nevýhody a pocit nejistoty kompenzovala právě sleva na dani,“ upozorňuje Kohout, podle kterého se „tato inkvizice“ může dotknout 325 tisíc lidí, kteří daní výdajovým paušálem 60 %.

Celé vyjádření Jiřího Kohouta:

V minulém měsíci jsem si říkal, že pravicový ministr financí Andrej Babiš šlápl hodně vedle, když navrhl speciální daň na pohonné hmoty. Moc času neuteklo a Babiš, asi pod tlakem Sobotky, rezignoval na zásady pravicové politiky úplně návrhem na zrušení slevy na dani živnostníkům. Jedná se o regulérní masovou vraždu několika set tisíců spoluobčanů.

Podle návrhu Ministerstva financí poslaného do připomínkového řízení by si už OSVČ využívající paušály nemohly nově odečítat z daní základní slevu na poplatníka, tedy až 24 840 korun ročně.

Nejvíce postiženi budou zaměstnanci OSVČ, kteří firmám fakturují, čímž jí šetří mzdové náklady. Jedná se typicky o dělníky na stavbách, různé administrativní pracovníky, novináře nebo třeba i sněmovní asistenty.

Modelově použijeme osobu, která vydělávala měsíčně 30 tisíc korun. Ta dosud neplatila žádný doplatek na dani. Od roku 2015 už však bude odvádět ročně 21600 Kč, tedy v podstatě skoro jeden měsíční plat.

Tímto krokem dává pravicový ministr financí Andrej Babiš veřejnosti signál, že se prostě nevyplatí podnikat. Jestli očekává, že menší firmy nabídnou svým stávajícím fakturantům řádnou pracovní smlouvu, tak je opravdu na omylu, protože by to celou řadu firem přivedlo k bankrotu. A tak se nám opět začnou plnit pracovní úřady. Pan Babiš si neuvědomuje úskalí osob samostatně výdělečně činných. OSVČ nemá jistotu práce, nemá nárok na odstupné a problém nastává i v případě delší nemoci. Když to zestručním, většina OSVČ v podstatě dnes neví, zda bude mít zítra práci. Tyto nevýhody a pocit nejistoty kompenzovala právě sleva na dani.

Celkem se tato inkvizice může dotknout 325 tisíc lidí, kteří daní výdajovým paušálem 60%. Jestli pan ministr sliboval před volbami, že „ANO, bude líp“, tak teď tomu dal opravdu na frak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…