Andrej Babiš šťouchnul do Marka Bendy. Zmínil jeho tátu

02.10.2014 14:10

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro MF Dnes mluvil o spolupráci s koaličními partnery. S ČSSD v mnohém nesouhlasí, ale prý kvůli tomu nehodlá Bohuslava Sobotku veřejně napadat. Doufá v úspěch v komunálních volbách. Pokud by prý Babiš nebyl ministrem, rád by se chopil role primátora Prahy.

Andrej Babiš šťouchnul do Marka Bendy. Zmínil jeho tátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš se nejprve vyjádřil ke sporu mezi Miroslavem Kalouskem a poslancem KSČM Zdeňkem Ondráčkou, kterého místopředseda TOP 09 počastoval slovy „komunistický fízl“. Prý byl rád, že nebyl ve sněmovně, když se o tom jednalo. Prý ho takové téma nezajímá a považuje to za předvolební kampaň TOP 09. 

Koho dnes zajímá lustrační osvědčení? Lidi zajímá, že tam pan Benda sedí 25 let, protože měl tátu chartistu

Ve sněmovně také padl návrh z dílny Marka Bendy (ODS) a Martina Plíška (TOP 09) na to, aby ministři museli mít čisté lustrační osvědčení. Z hnutí ANO to podpořil jen Jaroslav Faltýnek. Podle Babiše se poslanec při hlasování spletl.

„Proč ale něco takového v zákoně mít? Myslíte, že to dnes někoho zajímá? Lidi zajímá to, že tam pan Benda sedí 25 let, je tam jen z toho titulu, že měl tátu chartistu, tak to zdědil. On v životě nepracoval. Pro mě dlouhé a nic neřešící žvanění ve sněmovně není práce,“ vysvětlil Babiš.

Sobotka je můj koaliční partner. Ale evidentně nechce, abychom rozkryli úhrady ve zdravotnictví

Rozhovor se poté stočil na vztahy ve vládě. Babiš odmítá, že by se teď skamarádil s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Je to můj koaliční partner, na plno věcí máme jiný názor. Třeba se mi nelíbí, jak teď ČSSD hlasovala proti návrhu pana Hovorky o transparentnosti zdravotnictví. Pan premiér evidentně nechce, abychom rozkryli úhrady ve zdravotnictví, jeho ministr stále kličkuje. Já mu to ale říkám u stolu a nepotřebuji ho veřejně napadat,“ vyjádřil se Babiš k tomu, že ustaly spory s předsedou vlády.

Babiš poukázal na výsledky voleb, v nichž zvítězila ČSSD s hnutím ANO. Voliči prý odsoudili tyto dvě strany ke spolupráci. Proto se jako koaliční partneři nebudou hádat, i když mají opačné názory. Ministr financí například nesouhlasí s nápadem ministryně Marksové na zvýšení minimální mzdy na 11 200 korun.

Prachař nedodal dobrý management do ŘSD, ČD Cargo ani do Českých drah

Babiš byl ale v rozhovoru pro MF Dnes kritický i směrem do vlastních řad. Není příliš spokojený se situací na Ředitelství silnic a dálnic. „Bohužel tam pan Prachař ještě nenašel dobrý management,“ komentoval šéf státní kasy.

Ministr dopravy Antonín Prachař navíc do konce července prostavěl jen 23 procent svého rozpočtu. Prý má proto vládě předložit plán, co se postaví v letech 2014 až 2016. „Jemu se nepovedlo dodat dobrý management do ŘSD ani do ČD Cargo. Asi ani do Českých drah, na to jsou ale různé názory,“ dodal Babiš. Doufá ale, že Prachař vše zvládne.

Válková je spíš pedagožka než manažerka

Podle Babiše nebyla v personální politice příliš úspěšná ani ministryně spravedlnosti Helena Válková. „Paní ministryně z hlediska obsazení ministerstva a náměstků také dělala ne vždy šťastné změny. Ale její hlavní úkol je legislativa, zákon o státním zastupitelství. Ten by měla předložit asi do měsíce,“ očekává Babiš. Připustil, že Válková je spíš pedagožka a odbornice než manažerka.

Kdybych nebyl ministrem financí, bavilo by mě být primátorem Prahy

V souvislosti s blížícími se volbami Babiš prohlásil, že očekává zisk deseti senátorských křesel. Teď v rozhovoru přiznal, že proti ANO půjdou všichni. Věří ale, že jeho kandidáti jsou kvalitní a uspějí.

V komunálu jsou pro ANO výzvou velká města, zejména pak čtrnáct krajských měst. „Já nevím, jak dopadneme, ale pokud se má v Praze něco změnit, tak čím méně stran v koalici, tím lépe. Věřte, že kdybych nebyl ministrem financí, tak by mě bavilo být primátorem Prahy. Tam bych asi mohl měnit věci rychleji a konkrétněji než v rámci vládní koalice,“ prohlásil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…