Andrej Babiš udělá pořádek ve své straně. Čtěte

27.05.2014 7:11

Hnutí ANO sice zvítězilo ve volbách do Evropského parlamentu, jeho lídr Andrej Babiš ale není zcela spokojen. Nelíbí se mu nasazení jednotlivých kandidátů. Podle deníku MF Dnes proto už teď jedná o podzimních komunálních volbách a upravuje taktiku. Nechce prý kandidovat ve všech městech.

Andrej Babiš udělá pořádek ve své straně. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s novináři v patách

„Já jsem kampaň odpracoval, objel jsem skoro všechny kraje, rozdával jsem koblihy. Ale z některých našich členů jsem měl pocit, že se jich Evropský parlament moc netýká. S tím nejsem úplně spokojen," uvedl na adresu členů hnutí jejich šéf Andrej Babiš.

Hnutí proto už nyní diskutuje o taktice pro následující komunální a senátní volby. Změna je prý jasná: Hnutí nebude kandidovat zdaleka všude a v některých menších městech vyklidí pole. „Pro nás nejsou komunální volby priorita. Pro nás to jsou parlamentní a krajské volby. Náš cíl není se všude zúčastnit. Určitě půjdeme do voleb ve velkých městech, v Praze, v Plzni a dalších," cituje MF Dnes slova ministra financí a šéfa hnutí ANO.

Přesto prý podzimní komunální volby vyvolávají v uskupení napětí. „Hnutí se hádá o komunál a žije tím už dlouho. Proto, poučeni z parlamentních voleb, kde jsme měli dva špatné poslance, které navrhly krajské organizace, musíme pečlivě analyzovat, koho nasadit," zdůvodnil předseda ANO poradu s krajskými předsedy. Na mysli má poslance Kraje Vysočina Miloslava Bačiaka, který rezignoval před složením slibu. Následně rezignoval i jeho náhradník Jan Sobotka.

„Rizikové je, že na místní úrovni je těžké najít a hlavně prověřit kandidáty, zda se v minulosti nezdiskreditovali," podotýká politolog Tomáš Lebeda.

Jak deník dodává, může mít hnutí ANO problém i ve velkých městech. Například v Praze se prý dohadoval chystaný lídr kandidátky Jan Kasl s předsedkyní pražské buňky ANO Radmilou Kleslovou.

O eurokomisaři bude jednat koalice. Ani Roithová by podle Babiše nebyla špatná

Ačkoli vítězství ve volbách do Evropského parlamentu nebylo tak přesvědčivé, jak si hnutí ANO přálo, přesto výsledek podle Babiše opravňuje jeho uskupení k tomu, aby trvalo na svém kandidátovi na eurokomisaře. Pavel Telička má prý zkušenosti, jako nikdo jiný.

S tím ale rozhodně nesouhlasí sociální demokracie ani lidovci. Jednání o kandidátovi koalice zatím nezahájila. „Doufám, že začnou. Zatím jsme řekli názory v médiích a doufám, že teď si sedneme za stůl a začneme diskutovat," říká Babiš.

Přestože se čeká největší boj mezi kandidáty ANO a ČSSD, je ve hře ještě třetí možnost. Lidovci doufají, že se s nimi hnutí ANO spojí a společně prosadí jejich kandidátku Zuzanu Roithovou. „Já nic nevylučuji. Ani Roithová není špatný kandidát," připouští ministr financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…