Andrej Babiš ve svých novinách řekl, co si doopravdy myslí o Zemanovi

14.01.2015 11:41

Mezi Zemanem a Klausem je rozdíl v tom, že Zeman nebyl nikdy zkorumpovaný, říká v rozhovoru pro Lidové noviny šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Kontroverzní prohlášení ale hlavě státu dle jeho soudu neprospívají, stejně jako některé osoby v jejím okolí, které mají šrám na své pověsti.

Andrej Babiš ve svých novinách řekl, co si doopravdy myslí o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš a Strategie na financování a řízení státního dluhu ČR 2015

„Respektuji ho, je to prezident republiky, kterého zvolila většina občanů naší země. Libuje si v kontroverzních prohlášeních, která mu neprospívají. Zejména pak zbytečně vyhrotil události kolem 17. listopadu,“ říká Babiš na adresu Miloše Zemana, o kterém si na rozdíl od jeho předchůdce v prezidentském úřadě Václavu Klausovi nemyslí, že by byl někdy zkorumpovaný. Klaus je dle Babiše člověk, který svým přístupem „od kuponovky k amnestii“ napáchal v této zemi spoustu škody.

Slabinou prezidenta Zemana jsou ale prý podobně jako kdysi Miroslav Šlouf kancléř Vratislav Mynář a Martin Nejedlý, kteří mají dle předsedy hnutí ANO kontroverzní podnikatelskou minulost. On sám s nimi údajně nekomunikuje, a když jde na Hrad, oslovuje ho šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

My, že se do roka rozpadneme? Vždyť jsme jednotnější než ČSSD

V rozhovoru pro Lidové noviny se Babiš vyjádřil i k blížícímu se volebnímu sněmu ANO, po kterém by mělo být jasno, jaké bude mít vládní hnutí vedení. K Babišovi dle LN nejspíš přibudou tři místopředsedové. O jejich jménech se ale lídr hnutí bavit nechtěl. „Když řeknu konkrétní jména, obviníte mě, že řídím hnutí autoritativně. Jestli si někdo myslí, že mým cílem je ovládat tady nějakou stranu, tak se plete,“ zdůraznil Babiš s tím, že postupně se uvnitř hnutí ANO prosadí schopní politici. „Třeba brněnský primátor Petr Vokřál, primátor Ostravy Tomáš Macura, pardubický primátor Martin Charvát nebo senátor Jiří Hlavatý jsou politické osobnosti. Na sjezdu chceme veřejnosti dokázat, že neplatí pomluvy, že se do roka rozpadneme. Už v tuto chvíli jsme jednotnější než poslanecký klub ČSSD,“ podotkl Babiš.

Válková by měla přidat, sám na ministerstvu nezahálím

Za lež označil ministr financí i to, že by se někdy na nějaké poradě ptal nejvyššího státního žalobce, kdy zavřou lobbistu Ivo Rittiga. „Zeptal jsem se, co mám říkat občanům, když někoho třikrát zatknou a pak pustí. Kdo teda pochybil? Policie, žalobci či soudy? Proč někoho nejdřív zavřou a potom to dopadne tak, že je osvobozen a stát není schopen nic prokázat?“ táže se Babiš, který v této souvislosti není spokojen s činností „své“ ministryně Heleny Válkové. „Jde jí to pomalu. Od počátku byly v resortu personální problémy s náměstky. Když k tomu přičtete obrovskou byrokracii státu, dá se říci, že ty výsledky nejsou tak valné. Resort potřebuje větší dynamiku a tah na branku,“ myslí si předseda hnutí ANO.

Ministryně spravedlnosti by dle jeho názoru měla zrychlit a připravit co nejdříve zákony, které je potřeba prosadit. „Věřte mi, že se na ministerstvu financí nenudím a mám plno důležitější práce než číst zákony kolegyně z vlády. Naši ministři pracují samostatně. Není to tak, že jim dávám nějaké instrukce. V minulosti jsme tu měli desítky korupčních afér politiků, proto se ptám na výsledky práce policie a státního zastupitelství,“ konstatuje Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…