Anonymní občan Donbasu promluvil v českém médiu: Separatisté provokují ukrajinskou armádu. Jsou to kriminálníci a žoldáci

12.09.2014 8:06

Proruští separatisté se neštítí střílet po vlastních lidech a pak to ještě shazují na ukrajinskou armádu, o které pak média informují jako o fašistech, říká záchranář z Ukrajiny, který hledá azyl v České republice.

Anonymní občan Donbasu promluvil v českém médiu: Separatisté provokují ukrajinskou armádu. Jsou to kriminálníci a žoldáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Došlo i na výměnu názorů

Záchranář Andrej pochází z Dzeržynsku, města, které má od počátku července pod kontrolou ukrajinská armáda. Nedaleko od něho nicméně prochází bojová linie mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou. A tak mohl redaktorovi serveru Aktuálně.cz popsat, jak probíhá takový všední den v násilím zmítané Ukrajině. 

Jednoho srpnového dne šel se svojí matkou k sestřenici sklízet úrodu z pole. Když se vraceli zpátky domů, ocitli se pod minometnou palbou. Stihli se ještě ukrýt a pak sledovali, jak lidé vycházejí na střechy paneláků a natáčejí si, jak létají miny z místa, odkud se právě vrátili. Střelba, která je jenom o vlásek minula, byla pro Andreje poslední kapkou. Na začátku srpna se tedy sbalil a s pomocí příbuzných se nakonec dostal do Česka, kde chce zůstat.

Po vlastních lidech podle něj nejspíše stříleli separatisté, když prchali před ukrajinskou armádou. To se tam prý děje často. Separatisté sice na nikoho konkrétního nestřílí, ale v oblasti nežijí a tak je jim prý jedno, že střílí po civilistech.

Separatisté se inspirovali válkou v Gruzii

Proruští povstalci navíc údajně používají stejnou taktiku jako ruští diverzanti v Gruzii před šesti lety. „Vezmou si na sebe ukrajinskou uniformu, přejedou na ukrajinské území a začnou střílet. Vystřelí na město třeba deset granátů, kam se jim zachce, třeba na domy, a potom se tam jdou ukázat, aby bylo vidět, kdo střílel,“ upřesňoval ukrajinský záchranář. Viděl to prý na vlastní oči, když jednou seděli separatisté přímo pod jeho okny.

Neštítí se údajně používat ani další taktiky, kterými se snaží poštvat všechny proti Ukrajině. „Systém války v Horlivce je takový: Separatisti naloží na pick-up minomet, dojedou před domy, kde bydlí obyčejní lidé, několik minut střílí na ukrajinské jednotky a pak rychle odjedou. Ukrajinská armáda dostává souřadnice a střílí zpátky, jenže minomet je dávno pryč. Ruská televize tam ale už stojí a natáčí granáty ukrajinské armády, které dopadají u civilních budov,“ popisoval Andrej.

Celý rozhovor s Andrejem k přečtení ZDE.

Na civilní oběti se přitom vůbec nehledí. „Separatisti si někdy vytipují místa, kde je hodně lidí, třeba supermarket, pak odjedou co nejblíž pozicím Ukrajinců a vystřelí jeden, dva granáty. Jenže když do shluku lidí přiletí jeden granát, tak to televizi stačí. Kdyby střílela ukrajinská armáda, tak je to masivní útok, ne jen pár výstřelů. Je to jednoduché. V Gruzii to bylo stejné,“ všímá si Ukrajinec.

Do řad separatistů se údajně hlásí i žoldáci, kriminálníci a lidé, co tam nemají co dělat. Ti všichni podle Andreje dostanou samopal a dělají si, co chtějí. „Třeba zabavili část sanitek a potom zneužívali sirény, aby mohli jezdit po městě. Také používali obrněné automobily bank, které nestačily odjet na Ukrajinou ovládané území. Málokdo tam jezdil vlastním autem. Sebrali by ti ho a ještě bys měl štěstí, že tě nezabili. Mohlo se jezdit jen na kole, protože kola jsou pro vojenský účel na nic,“ uvádí.

Ukrajinští vojáci nejsou fašisté

Ukrajinskou armádu prý televize vykresluje jako fašisty, kteří všechny postřílí. Podle Andreje ale jenom klame lidi. Cestou do Kyjeva za příbuznými prý podstoupil šest kontrol ukrajinské armády. Žádnou újmu neutrpěl, jen mu zkontrolovali doklady a ke všem, kdo opouštěli nebezpečné území, se prý chovali s pochopením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…