Arabská letadla pátým dnem bombardovala Jemen

30.03.2015 21:06

Vojenská letadla arabských zemí dnes pátým dnem pokračovala v bombardování Jemenu. Zaměřila se na pozice obsazené šíitskými povstalci. Svědci uvádějí, že bomby dopadaly na okolí prezidentského paláce v blízkosti diplomatické čtvrti v metropoli Saná. Letadla se ale zaměřila také na sever země. Při zásahu tamního uprchlického tábora zemřelo 45 lidí a 65 dalších bylo zraněno; podle jemenského ministra zahraničí ale raketu vystřelili rebelové. Ofenzivu vede Saúdská Arábie.

Arabská letadla pátým dnem bombardovala Jemen
Foto: Ilustrační foto pixabay.com
Popisek: Blízký východ

Její král Salmán dnes prohlásil, že jeho království podpoří jednání všech politických stran, které chtějí zachovat stabilitu Jemenu. Toto setkání by se prý mělo konat pod záštitou Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu. Podmínkou účasti by mělo být odzbrojení účastníků a jejich závazek, že nebudou ohrožovat sousedy Jemenu.

Palba se ozývá také z jihojemenského Adenu

Cílem nočních a ranních útoků byl také sklad zbraní v horách v blízkosti metropole. Bomby dopadly i na uprchlický tábor Mazrak a podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) přišlo o život 45 lidí a dalších 65 bylo zraněno. V Jemenu je na útěku z domovů kvůli dlouhodobým konfliktům na 330.000 lidí; v zařízení Mazrak žije asi 12.000 uprchlíků. Šéf jemenské diplomacie Rijád Jasín ale z útoku obvinil povstalce. Dodal, že vláda s nimi od začátku náletů neměla žádný kontakt.

Saúdská Arábie 26. března oznámila, že spolu s několika dalšími arabskými státy zahajuje nálety na jemenské šíity, kteří loni obsadili Saná a začali postupovat dále na jih. Podle Rijádu za nimi stojí Írán, který to ale opakovaně popřel.

Palba se ozývá také z jihojemenského Adenu, kam ze Saná v únoru uprchl prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí, ale nyní už v Jemenu není. Podle arabských televizí se šíitské jednotky nacházejí asi 30 kilometrů od Adenu.

Se šíity se spojil bývalý prezident Alí Abdalláh Sálih. Jeho syn byl velvyslancem Jemenu ve Spojených arabských emirátech, ale Hádí ho nyní z této funkce odvolal. Ahmad Alí Sálih v minulosti velel elitní republikánské gardě, která zůstává dodnes věrná jeho otci.

Většina zemí z Jemenu už v minulých měsících stáhla své diplomaty

Sálih odstoupil v roce 2012, když si vyjednal záruku amnestie. Zůstal v Jemenu a stále vede Všeobecný lidový kongres (GPC), který je vládní stranou od roku 1997 a k němuž patří také Hádí. V poslední době se Sálih začal znovu objevovat na veřejnosti.

Většina zemí z Jemenu už v minulých měsících stáhla své diplomaty, nyní začaly své lidi evakuovat i firmy. Ze Saná a jihojemenského Charíru dnes začala svážet zaměstnance francouzská firma Total. Evakuaci svých asi 500 občanů ze Saná připravuje Indie. V Saná nebo okolí žije asi 3000 Indů. Čína vyslala k evakuaci svých občanů k Jemenu vlastní vojenské lodě. V Jemenu je asi 500 Číňanů a část z nich už byla převezena do Džibutska.

Z Čechů se podle českého ministerstva zahraničí v Jemenu nacházejí maximálně jednotlivci. Česká diplomacie už v závěru minulého týdne varovala české občany před cestami do země. Ty, kdo tam jsou, vyzvala, aby rychle odjeli. Varování se týká i saúdskoarabských oblastí přiléhajících k Jemenu.

Pákistán, který je jedním z klíčových regionálních spojenců Saúdské Arábie, dnes podle agentury Reuters podle očekávání potvrdil, že vyšle své jednotky do Saúdské Arábie a připojí se tak ke koalici. V Saúdské Arábii je už teď asi 800 pákistánských vojáků, ale nejde o členy bojových jednotek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…