Armáda ocenila vojáky za misi v Litvě

23.08.2019 18:02

Armáda dnes na pražském Vítkově ocenila více než 230 vojáků za půlroční působení na vojenské misi v Litvě. Vybraní vojáci dostali záslužné kříže, čestné odznaky nebo věcné dary. Do Litvy vyslala Česká republika mechanizovanou rotu v rámci alianční předsunuté přítomnosti. V zemi se vystřídalo během roku ve dvou rotacích přes 450 českých vojáků. Od začátku srpna je v Pobaltí nahradila méně početná jednotka specialistů průzkumu a elektronického boje.

Armáda ocenila vojáky za misi v Litvě
Foto: Archiv
Popisek: vojáci

Za jejich působení jim dnes poděkoval náčelník generálního štábu Aleš Opata. „Potvrdili jste dobrou pověst našich jednotek v zahraničí. Vaši práci oceňují také alianční partneři. Děláte dobré jméno naší armádě,“ řekl vojákům.

Česká armáda vojáky do Pobaltí vyslala v rámci vytvoření čtyř mnohonárodních praporů předsunuté přítomnosti Severoatlantické aliance (EFP Enhanced Forward Presence). NATO tímto opatřením reagovalo na obavy svých východních členů z některých kroků Ruska.

Podle velitele kontingentu Václava Pejchara byl společně s koaličními partnery hlavní náplní mise intenzivní výcvik. Alianční prapor v Litvě byl pod německým velením, kromě českých vojáků se do něj zapojily také Nizozemsko, Norsko, Belgie a Island.

Česká jednotka, tvořená zejména vojáky 41. mechanizovaného praporu, se podle Pejchara nesetkala během svého půlročního nasazení s vážnými problémy. „Díky tomu, že NATO je postaveno na stejných principech a standardech, tak ta spolupráce odpovídá těmto standardům. To znamená, že nejsou žádné problémy v komunikaci, ve společných postupech, postojích,“ uvedl.

S přítomností aliančních vojáků v Pobaltí nesouhlasí Rusko, které se proto podle některých zpráv snaží jejich působení narušit. Nedávno se například objevily zprávy, že rodiny nizozemských armádních letců byly vystaveny obtěžujícím telefonickým hovorům neznámých lidí s ruským přízvukem. „Jsme na toto připravováni a záměrně v operacích používáme ‚hloupé‘ telefony,“ řekl Pejchar. S rodinou mohou vojáci mluvit po pevných linkách a používají také anonymní předplacené telefonní karty místního operátora. K dispozici mají rovněž internet.

Jednotka měla v Pobaltí k dispozici techniku včetně obrněných vozů Pandur. Na její přesun zpět z Litvy se vojáci připravovali několik měsíců. „Prakticky hned po příjezdu byla ustanovena skupina lidí, která na tom pracovala. Přesun se povedl a zvládl přesně na čas,“ řekl Pejchar. Zpět do Česka byla technika přepravena po železnici.

Ještě před přesunem museli stroje očistit kvůli nebezpečí z přenosu afrického moru prasat, který se v Pobaltí a v Polsku vyskytuje. S jeho rozšířením v minulosti úspěšně bojovali čeští veterináři na Zlínsku. Kvůli nebezpečí z opětovného zavlečení nemoci do Česka techniku dezinfikovala odborná firma. Oblečení vojáci vyprali a další materiál ošetřili dezinfekčními prostředky ručně.

Pro Pejchara bylo vyslání do Litvy třetí zahraniční misí, předtím byl dvakrát nasazen v Afghánistánu. Příprava se podle něj lišila především v tom, že v Afghánistánu se musí vojáci připravit na asymetrický, protipovstalecký způsob vedení boje. V případě Litvy se vojáci v přípravě zaměřili na boj proti konvenčnímu nepříteli. „V Litvě to v součinnosti s koaličními jednotkami ukazuje jednotu, že jsme schopni všichni stejně bránit jakoukoli část území NATO,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…