Armáda ztratila dva vozy Tatra za 18 milionů

13.12.2011 8:52

Ministerstvo obrany "pohřešuje" dva obrněné vozy Tatra, které byly v roce 2007 nasazeny v Afghánistánu u útvaru vojenské policie SOG. O dva roky později, kdy byl útvar SOG zrušen, tatrovky zmizely. Jeden vůz přitom stál zhruba devět milionů korun.

Armáda ztratila dva vozy Tatra za 18 milionů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

"Materiál útvaru, pro který jsme nenalezli další využití, jsme v témže roce nabídli ostatním součástem resortu," řekl Lidovým novinám mluvčí vojenské policie Jan Čermák. Dodal, že poté ztratil vozy ze zřetele. V pátrání nebylo úspěšné ani ministerstvo obrany, které podle tiskového střediska vylučovací metodou zjistilo, že u nich vozy nejsou. Náměstek ministra obrany Rudolf Blažek na otázky LN nereagoval.

Bývalý poručík jednotky SOG, který chtěl zůstat v anonymitě, deníku řekl, že když se jeho útvar rozpadl, nastal strašný chaos. "Lidi z útvarů po republice přijížděli do Prahy a rozebírali si naši techniku," tvrdí. Je prý proto možné, že tatrovky teď stojí někde u některé z českých či moravských posádek, píšou LN.

Podle deníku byly tatrovky pro jednotku SOG speciálně upravené. Vojáci na ně například dodali pancéřování a zbraně. Také uřezali střechu, aby se vozy vešly do přepravního letounu Herkules. I proto by o ně stál Vojenský historický ústav. Tam však žádná tatrovka nedojela, píšou LN.

reklama

autor: par, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…