Aspoň jsem to, sakra, zkusil. Exministr Pilný sepsal knihu, jak dospěl od Gatese k Babišovi

08.09.2021 20:01 | Reportáž

Od Gatese k Babišovi se jmenuje kniha bývalého ministra financí Ivana Pilného, někdejšího šéfa českého Microsoftu a poslance ANO. Křest publikace proběhl na lodi Pivovar a nesl se v duchu Československa, protože jak Pilný zdůraznil, na počátku byl v roce 1992 šéfem Microsoftu pro celé Československo.

Aspoň jsem to, sakra, zkusil. Exministr Pilný sepsal knihu, jak dospěl od Gatese k Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný představil na lodi Pivovar svou knihu s názvem Od Gatese k Babišovi

„Svou knihu jsem si napsal zcela sám, my grafomani to tak máme,“ zahájil prezentaci s úsměvem autor. Kniha podle něj není soupisem historek z natáčení, to Pilnému přišlo nedůstojné. Pojednává o tom, jak mizerně se v politice používá mozek.

Lidé by se měli pokusit to změnit, tak jako se o to pokusil autor. Proto také kniha nese podtitul „Aspoň jsem to, sakra, zkusil“.

„Budoucnost buď vytváříme, nebo jsme její obětí,“ myslí si někdejší manažer Microsoftu a Českého telecomu.

Křest oživil ženský pěvecký sbor ze Slaného Consortium Camerale Slanense, který prostřednictvím série písní prošel celou Pilného kariéru, od porevolučního roztažení křídel vyjádřeného písní Blackbird od Paula Mc Cartneyho, po Money, Money k jeho krátkému působení na ministerstvu financí.

Ilustracemi knihu doprovodil poslanec a někdejší kolega Ivana Pilného z ANO Stanislav Berkovec. Ten kvůli zdravotním problémům nemohl dorazit osobně, ale v písemném pozdravu se vyznal, že spolupráce s Pilným pro něj byla „školou politiky v životě a života v politice“.

Jeden ze zásadních obrázků v knize ilustroval Pilného úvahu o léku zvaném Volbaren. Ten by měl užívat každý volič, než se odebere za plentu. Jednu krabičku s logem „Volbaren“ také autor dostal na křtu jako dárek.

„Je to takový prostředek, který by měl voliče přivést ke zdravému rozumu,“ vysvětlil Pilný pro ParlamentníListy.cz.

Kmotrem knihy byl kromě Pilného kolegy z IT byznysu Zdeňka Zajíčka také Ján Čárnogurský, bývalý předseda slovenské a místopředseda federální vlády a jedna z legend polistopadové slovenské politiky.

Ján Čárnogurský pro ParlamentníListy.cz ocenil československé tématické zaměření křtu, vždy jej prý potěší připomínka společné minulosti.

„Na Slovensku se na to nevzpomíná. Tam se to bere tak, že se nám podařilo uspět samostatně, takže i v EU se obracíme na Visegrád nebo hledáme jinou spolupráci, jen když nemáme sílu něčeho dosáhnout sami,“ pokrčil rameny bývalý místopředseda federální vlády.

Federální prvek na křtu představovala i třetí kmotra Silvie Lakatošová, která se v roce 1993 stala poslední federální Miss. V proslovu se vyznala, že je ráda, že v ní jako poslední společné královně krásy stále přežívá Československo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …