Au. Pekarová sestřelena Zemanem. V přítomnosti návštěvy z Maďarska

07.06.2022 13:45 | Ze sítí

Prezident Miloš Zeman se během tiskové konference s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou postavil proti antimaďarským výrokům, které se mají objevovat v českých médiích. Obořil se také do předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). „Vysvětlil jsem paní prezidentce, že nejrazantnější antimaďarský názor zazněl z úst předsedkyně jedné politické strany, která má podle posledního průzkumu veřejného mínění tříprocentní politickou podporu,“ pronesl český prezident.

Au. Pekarová sestřelena Zemanem. V přítomnosti návštěvy z Maďarska
Foto: Facebookový profil HradOfficial
Popisek: Prezident Miloš Zeman s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí
Zeman během tiskové konference s maďarskou prezidentkou Novákovou zdůraznil přátelské česko-maďarské vztahy a ocenil postoje Budapešti. „Vážím si maďarské politiky, která respektuje národní zájmy své země a nepodléhá cizím vlivům,“ řekl.

Následně se Zeman zmínil, že jej prý maďarská prezidentka požádala, aby „kompenzoval některé antimaďarské výroky, které se objevují v českých médiích“.

„Řekl jsem paní prezidentce, že nejrazantnější antimaďarský názor zazněl z úst předsedkyně jedné politické strany, která – a to jsem paní prezidentce vysvětlil – má podle posledního průzkumu veřejného mínění tříprocentní politickou podporu. Doufám, že tím je celá věc vyřešena,“ vyřkl Zeman za viditelného úsměvu maďarské prezidentky směrem k předsedkyni české Sněmovny.

Právě tři procenta měla podle dubnového volebního modelu agentury Kantar CZ TOP 09, kterou Pekarová Adamová vede.

K Maďarsku od Pekarové Adamové zaznělo hned několik výroků, nejostřejší z nich padl od předsedkyně Sněmovny v lednu, kdy Maďary napřímo vyzvala, aby „vyhnali“ svého premiéra.

„Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům,“ sdílela směrem k Viktoru Orbánovi, jehož vládu označila za „populistickou“.

Maďarsko obvinila, že na úkor spojenců včetně nás neváhá skrze Orbána „navazovat pochybné svazky se zeměmi, jako je Rusko a Čína“.

Pekarová Adamová také jakožto třetí nejvyšší ústavní činitelka v České republice nepřímo naznačila, že v případě výhry Orbánova Fideszu nebude Maďarsko zemí s demokratickými principy. „Pro Českou republiku je důležité, aby Maďarsko v dubnových volbách zvolilo změnu – stejně jako my. Je totiž klíčové, aby Evropskou unii tvořily státy, pro jejichž vlády jsou na prvním místě demokratické principy, nikoliv prospěch jejich premiérů,“ zveřejnila.

Dříve ještě mimo předsednickou funkci hovořila o Maďarsku coby o „autoritářské zemi“. „Kroky maďarské vlády udělaly z Maďarska autoritářskou zemi. TOP 09 vždy bude stát na straně demokracie a práva. Na předsednictvu jsme se proto usnesli, že chceme, aby byl Orbánův Fidesz vyloučen z frakce EPP,“ napsala v dubnu roku 2020.

Zeman na setkání s Novákovou hovořil i o energetické a zbrojní spolupráci či vyjádřil zájem na upevnění spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky. „Nesouhlasíme s těmi, kdož by chtěli tuto spolupráci rozmělnit nebo dokonce opustit,“ uvedl.

Skrze Novákovou nechal Zeman pozdravovat také maďarského premiéra. „Předal jsem paní prezidentce srdečné pozdravy svému příteli Viktoru Orbánovi, s nímž se znám už déle než 20 let a blahopřál jsem mu ke dvěma věcem: Za prvé k opětovnému vítězství ve volbách – dokonce ústavní většinou – a za druhé k tomu, že vybral skvělou prezidentku svého státu,“ vzkázal.

Nováková Zemanovi poděkovala za přijetí a kladně ohodnotila českého prezidenta se slovy, že má velmi podobný hodnotový žebříček jako ona.

Shrnula, že společně hovořili také o situaci na Ukrajině a zdůraznila, že se Zemanem našla shodu v rámci odsouzení Putinovy agrese a nutnosti pomoci všem lidem prchajícím z Ukrajiny. „Ocenila jsem pomoc, kterou poskytuje Česká republika jak v oblasti lidských zdrojů, tak i v dalších oblastech,“ uvedla se slovy, že je třeba usilovat o mír.

Podpora od Novákové zazněla také k šestému balíčku unijních sankcí vůči Rusku, který se týká odklonu EU od ruské ropy; ten je podle ní v přijaté podobě racionální. Právě Maďarsko, Česko a Slovensko mají v rámci nových sankcí výjimku na dodávky ropy z Ruska skrze ropovod Družba.

Uzavřela též slovy o „českém pragmatismu“, který prý očekává v rámci našeho předsednictví Evropské unii, jež započne již v červenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…